יער אתא ועוד קצת

פרטים

נפתח ב: 18/01/2014
סוג: טיול בארץ
 28 תמונות
 4 תגובות
 706 צפיות

נפתח ע"י

קבוצה

מסלול

לא נבחר מסלול
שבת קסומה, שלווה ומחויכת, בהובלה הנעימה האופיינית לאיתן ספיח- כמו תמיד, עם אוסף סיפוריו של שמחה – כן ירבו, 33 וחצי ק"מ של רכיבה מצוינת עם איציק, חברי הנאמן, ותענוג אמיתי עם חמישיה מובחרת שעשתה את הרכיבה הזו לכייף.

תוצאות 1-20 מתוך 28

תוצאות 1-20 מתוך 28

שאלות ותגובות

נכתב ב - 19/01/2014 12:54:56

רמת יוחנן

את הרכיבה התחלנו וסיימנו ברמת יוחנן
אז, קצת הסטוריה על המקום

באפריל 2012, חגגו בקיבוץ רמת יוחנן את חג העומר, זאת השנה ה-67. כתב עיתון "הארץ", רועי צ'יקי ארד, הגדיר את המאורע כ"חוויה שלא נגעו בה הקופונים, ההון וקבוצות הרכישה". ואכן, קיבוץ רמת יוחנן הינו אחד המקומות המיוחדים ביותר על מפת הגליל. מצד אחד, מדובר ביישוב כפרי וקסום אשר תושביו מנהלים קהילה מלוכדת ומשפחתית. מצד שני, היישוב מתאים את עצמו לתמורות הכלכליות והחברתיות המתרגשות על החברה הישראלית ויודע להתכוונן לפיהן במידת הצורך. רמת יוחנן של היום מהווה בית ומשפחה עבור כ-850 תושבים.

הקיבוץ הינו חלק מ"קומפלקס" ביחד עם שני קיבוצים נוספים, אושה וכפר המכבי. ואכן, קהילותיהם של שלושת הקיבוצים התמזגו זו עם זו ומהוות משפחה מורחבת אחת. שטחי הנוי המטופחים ברמת יוחנן משרים על המקום אווירה נעימה, וילדי הקיבוץ נהנים מחינוך מצוין ומגרשי ספורט ושעשועים רבים. כמו כן, תנועת הרכבים בקיבוץ דלה ועל כן כמעט ולא קיימת סכנה להתהלך ביישוב גם בגילאים קטנים במיוחד.

קיבוץ רמת יוחנן קרוי על שמו של ראש ממשלת דרום אפריקה לשעבר, יאן סמאטס, אשר היה אוהד נלהב של התנועה הציונית. בני דור המייסדים של הקיבוץ נדדו במספר נקודות שונות עד אשר הם התיישבו סופית ברמת יוחנן בשנת 1935. החיים במקום לא היו פשוטים וזאת בשל האתגרים הרבים שרבצו לפתחם של בני המקום. תושבי רמת יוחנן נאלצו להתמודד עם עוינות מצד השכנים הערבים, קרקע סלעית וקשה לעיבוד, העדר מקורות מים זמינים (מי שתייה היו מובאים בעגלות מכפר אתא) והגליל בכללותו היה חבל ארץ מוזנח ונטוש. עם זאת, האידיאולוגיה אשר פעמה בליבותיהם של החלוצים הצעירים, הניבה תוצאות. תושבי רמת יוחנן הצליחו לטעת עץ ולהקים בית בארץ ישראל, וכיום מדובר בקיבוץ לתפארת.
נכתב ב - 19/01/2014 13:00:15

הקרבות

קרב רמת יוחנן במלחמת העצמאות נערך ב-16 באפריל 1948 בין כוחות חטיבת כרמלי ובין גדוד דרוזי מצבא ההצלה של קאוקג'י בעמק זבולון. הקרב הסתיים בנסיגת הדרוזים מאזור רמת יוחנן ובעקבותיו הושג הסכם אי התקפה עם הדרוזים למשך כל מלחמת העצמאות

ראוי לייחס את תחילת הקרב על רמת יוחנן לאירוע שקדם ב- 10 שנים למלחמת השחרור. מדובר על יום קרב בשדות רמת יוחנן שבמהלכו נהרג שומר השדות ממייסדי הקיבוץ, אמציה כהן ז"ל .

בתחילת 1931 נסע אמציה לביירות שבלבנון, לעבוד כמדריך חקלאי באוניברסיטה האמריקאית שם. תוך כך, המשיך לשמור על קשר מכתבים עם חברי קבוצת "הצפון". בתחילת 1932 חזר לארץ ולקבוצה, ובסוף השנה, ב-7 בנובמבר, היה שותף להקמת קיבוצם רמת יוחנן בעמק זבולון.

ברמת יוחנן היה אמציה דמות בולטת בחיי החברה ובעבודה. תרמו לכך נסיון חייו המגוון, ידיעותיו המקיפות בענפי העבודה השונים, וכושר הביטוי העשיר והייחודי שלו. הוא שמר על שדות הקיבוץ והחורשה שבסביבתו, ועבד כרפתן, רועה צאן וחקלאי. במקביל פיתח יחסי ידידות עם ערביי הסביבה, בהם בני הכפרים ח'ירבת הוושה, ח'ירבת כאסאייר, ח'ירבת סעסע והשבט הבדווי ערב אל-עומאריה.

במאורעות 1936 ואילך נטל אמציה תפקיד מרכזי בשמירה בקיבוץ. הוא שימש נוטר ושירת גם ב"פלוגות השדה" (פו"ש) של "ההגנה" וב"פלוגת האש" שהוקמה ביוזמתו של אורד וינגייט ופעלה תחת פיקודו. ב-13 ביולי 1938, אחר הצהריים, התקיפה כנופייה ערבית חברים מרמת יוחנן שעסקו בקטיף תירס בשדות הקיבוץ. אמציה וקבוצת נוטרים מהקיבוץ חשו למקום ופתחו בקרב עם הכנופייה. במהלך חילופי היריות נפצע אמציה קשה. תגבורת של נוטרים מקיבוץ אושה הסמוך סייעה להדוף את ההתקפה ולהבריח את הכנופייה עם רדת הערב. אמציה, שהועבר לטיפול בבית-החולים "עזרה" בחיפה, מת מפצעיו למחרת, ב-14 ביולי 1938.
נכתב ב - 19/01/2014 13:04:10

ועוד על הקרבות

ב-12 באפריל 1948 תפסו הדרוזים את הכפרים הושה וח'ירבת אל-קסאייר החולשים על אזור רמת יוחנן והחלו משעות הבוקר לירות על העובדים בשדות באש רובים ומקלעים. באותו יום לא הושבה אש ולא היו נפגעים. בלילה פונו ילדי רמת יוחנן לקריית ביאליק. למחרת, ב-13 באפריל 1948 הגבירו הדרוזים את הירי, ובחילופי האש באותו יום נהרגו שני לוחמים ואחדים נפצעו. בלילה, אור ל-14 באפריל 1948, חיבלו הדרוזים בשני מעבירי מים בכביש כפר חסידים-קריית אתא (כביש 70) שהיה עורק תנועה יחיד בין חיפה לעמק לאחר שהכביש הראשי נחסם על ידי ערביי בלד א-שיח'.‏

מצב חירום הוכרז באזור ומפקד חטיבת כרמלי משה כרמל, החליט ליטול את היוזמה מידי הדרוזים ולפתוח בפעולה התקפית. הוחלט לתפוס גבעה צפונית- מזרחית לכפר עטה (כיום בתחומי קריית אתא) המכונה "תל שרעה", ממנו נהגו הדרוזים לצלוף. לביצוע הפעולה הורכבה פלוגה מיוחדת מגדוד 21. מפקדי המחלקות הגיעו אך מקרוב לגדוד לאחר סיום קורס מפקדי מחלקות. הנשק הורכב מרובים צ'כיים, אנגליים ועוד, וכן מקלעים מסוגים שונים.

בבוקר ה14 באפריל 1948 נערכו מספר אימונים ובשעה 16.00 יצאה הפלוגה לפעולה. הדרוזים זיהו את הכוח היהודי והתקיפו אותו מפסגת הגבעה. הלוחמים נפגעו וניתנה פקודת נסיגה כשהמפקדים מחפים באש מקלעים. אחד המפקדים זוהר דיין, (אחיו של משה דיין ואביו של עוזי דיין), חיפה על אנשיו עד שנהרג. בקרב נהרגו ששה לוחמים ונפצעו רבים. גופות הלוחמים נשארו בשטח.
'הסיבוב הראשון' בקרבות רמת יוחנן הסתיים בניצחון הדרוזים.

לאחר כישלון ההתקפה הראשונה, השתרר בגזרה שקט, והוא נוצל בחטיבה להתארגנות למבצע מקיף שהיה מכוון לפתור את בעיית הגוש באופן יסודי, וזאת על ידי כיבוש הכפרים הושה וקסאייר, החולשים על גוש רמת יוחנן, ששימשו כבסיס לכח הדרוזי. החזקת כפרים אלה נועדה להעניק שליטה על המרחב ובסיס לפעולה כנגד שפרעם. מכיוון שכפרים אלה היו מרוחקים מכבישים ראשיים, היה יסוד לשער שהבריטים לא יתערבו. המשימה הוטלה על פלוגות מגדוד 21 ו-22 של חטיבת כרמלי.

ב-16 באפריל 1948 בשעה 04.40 יצאו הכוחות מרמת יוחנן ותוך זמן קצר השתלטו על שני הכפרים שהיו ריקים מאדם, והחלו להתבצר בהם. כעבור זמן קצר התחילו הדרוזים בהתקפתם, תחילה בהושה ולאחר מכן בקסאייר. הדרוזים היו לוחמים נועזים, והתפתחו קרבות פנים אל פנים עם אבדות כבדות לשני הצדדים. תשע התקפות נערכו באותו יום. הדרוזים נהנו מאספקת תחמושת וכוח אדם משפרעם ומצב חיילי חטיבת כרמלי הלך ורע. התחמושת הלכה ואזלה. לקראת ההתקפה התשיעית נתקבלה הודעה כי בידי כל איש ארבעה כדורים ונתבקשה רשות לנסיגה. המפקדה ברמת יוחנן ענתה כי "יש להחזיק מעמד, גם אם יאזלו הכדורים. אם תיסוגו תושמדו כולכם. הילחמו בסכינים ובכל הבא ליד".

הדרוזים התכוננו להתקפה המכריעה על קסאייר. בינתיים הגיעה לרמת יוחנן מכונת ירייה עם תחמושת רבה. היא הועמסה על משוריין שפרץ לקסאייר בשעה שהדרוזים ערכו את הסתערותם התשיעית והקשה ביותר, וחלקם הגיעו עד בתי הכפר. אש לוחמי כרמלי הייתה דלה וחלק מהחיילים החלו מתוך יאוש לזרוק אבנים במסתערים. במועד הנכון והאחרון קפץ אחד החיילים מהמשוריין הציב את מכונת היריה במרכז הכפר ופתח באש מהירה וקטלנית לעבר הדרוזים המסתערים. האש עשתה שמות במסתערים וההתקפה נהדפה. בינתיים ירדה חשיכה שנוצלה להתבצרות, פינוי נפגעים ואספקת תחמושת ליום הקרב הבא, אולם הדרוזים נסוגו לשפרעם ולא חידשו את התקפותיהם.
נכתב ב - 19/01/2014 13:05:43

תוצאות הקרב

בעקבות הקרב, שעלה לדרוזים בעשרות הרוגים ופצועים, חל שינוי בעמדת הדרוזים בישראל, וגברה השפעתם של חסידי הברית עם היהודים. יומיים לאחר הקרב, נפגשו כמה מקציני הגדוד הדרוזי, בראשות איסמעיל קבלאן ונכבדים דרוזים עם נציגי היהודים בשטח ההפקר ליד קסאייר. בפגישה זו גובשו היסודות שהובילו לברית בין היהודים והדרוזים בישראל.

שרידי הושה נמצאים סמוך ליער קריית אתא. מקסאייר, הקרוב יותר לרמת יוחנן, נשארו שרידי חורבות ובסמוך לו - בתוך מטעי האבוקדו של רמת יוחנן - הוקמה אנדרטה לנופלים היהודים בקרבות. האנדרטה בנויה מסלע הניצב על ארבע אבנים מלוטשות ועליו חקוקה הכתובת: לזכר הלוחמים והמגינים מגדוד 22 פלוגה ב', מגדוד 21, מחיל הנוטרים הגושי, מהפל"ם האזורי, מאנשי המקום אשר נפלו בשדות האלה על שחרור הארץ בימים ג-ד ניסן תש"ח.

הוספת תגובה

להוספת הודעה הנך חייב להיות מחובר לאתר