לדווש עם זריחת השמש, 12.1.2018

פרטים

נפתח ב: 12/01/2018
סוג: טיול בארץ
 59 תמונות
 1 תגובות
 583 צפיות

נפתח ע"י

קבוצה

מסלול

לא נבחר מסלול
שישי בבוקר, יוצא לדרך לפגוש את רענן מקרוב במסילת ציון, ושנינו יחד יצאנו לדווש כאשר השמש מעלנו צוחקת. סיפור הדרך יוצאנו מחניון תחנת הדלק מסילת ציון, ליער אשתאול התחברנו לרכס המקביל לכביש 38, עוברנו ליער הקדושים, והתחלנו לטפס בטיפוס אינטנסיבי דרך נוף דרומית עד הקילומטר השבעה, הפסקת ריענון לבקשתו של רני, המשכנו עד צומת ה "T", משם דהרנו לצומת הנחלים, והחזרה הייתה דרך נוף צפונית "דרך כרמילה" עד חניון תחנת הדלק מסילת ציון. חזרנו יחד מאושרים, ושמחים, ומה כיף יותר לרכב ולשהות בחייק הטבע, להתבשם באוויר הרים צלול. התגמול המלא היה עוד כמה קילומטרים נוספים לרפרטואר: 32.66 ק"מ , וטיפוס מצטבר של 570 מטר גובה ברכיבה של שלוש שעות, ושלושים ושמונה דקות כולל המתנון. שבת שלום לכול החברים, נתראה שוב בשבילים. פיירו, מצ"ב לינק לגלריה:

שאלות ותגובות

נכתב ב - 12/01/2018 15:51:44

לדווש עם זריחת השמש, 12.1.2018

הרי ירושלים
הרי ירושלים הם אוכף רחב המפריד בין קמר הרי בית אל וקמר הר חברון, והם נמוכים ב-100-150 מ' מהכמרים שמצפונם ומדרומם (שיאם בהר אורה, שרומו 842 מ' מעל פני הים). עובדה זו, וכן העמקים המתונים היורדים מהאוכף של הרי ירושלים אל השפלה, הפכו את החבל לפרוזדור טבעי המאפשר חצייה נוחה של שדרת ההר התיכונה ממישור החוף אל בקעת הירדן.
התמונה המורפולוגית של הרי ירושלים היא כשל כף יד: שורש כף היד הוא במת ההר (מרמת רחל דרך ירושלים אל שואפת), ומכאן נשלחות אל השפלה שבע שלוחות ארוכות (נבי סמואל—מעלה החמישה, נווה אילן, שורש, צובה—רמת רזיאל, נס הרים, מטע, סנסן), שביניהן חוצצים עמקי נחלים גדולים (כפירה, כסלון, שורק, רפאים, סנסן, עציונה). בהגיען אל השפלה, יורדות השלוחות בכפיפה גיאולוגית חריפה, שנראית היטב לנוסעים מבית סירא לשער הגיא או מבית שמש לעמק האלה.
שטחים גדולים בהרי ירושלים מכוסים בחורש טבעי (נחל שורק, נחל דולב ועוד). בחלקיו האחרים של החבל יש חורש אורנים נטוע, המשתרע באזורים אחדים על שטחים נרחבים. בהרי ירושלים שמורות טבע אחדות, שהגדולה שבהן היא שמורת נחל שורק. בהרי ירושלים כ-100 מעיינות, הנובעים בעמקי הנחלים ומדרונותיהם. רוב המעיינות הם מעיינות ניקבה, וצמודים אליהם בתי שלחין עתיקים.

על שטחים נרחבים במדרונות הנחלים בנויות טרסות עתיקות - זכר לפעילות החקלאית האינטנסיבית שהייתה כאן בעבר. השרידים הקדומים הפזורים בחבל כוללים שרידי יישובים חקלאיים מימי בית ראשון (חורבת כפר סום), בתי חווה ומערכות חקלאות מתקופת בית שני והתקופה הרומית-ביזנטית (עין חנדק, סטף) ואתרים צלבניים (כנסיית אבו גוש, מצודת צובה, חורבת חנות, מנזר עין חמד).
בהרי ירושלים גם אתרים רבים המנציחים את הקרבות הקשים שהתנהלו כאן במלחמת העצמאות, ובהם הקסטל במבשרת ציון ודרך בורמה. היישוב הראשי בחבל הוא העיר ירושלים. כמו כן יש באזור כמה יישובים עירוניים (מבשרת ציון, צור הדסה), כפרים ערביים אחדים (אבו גוש, עין ראפה, עין נאקובה), מושבים וקיבוצים.


יער אשתאול
יער אשתאול נקרא גם יער הראל, הוא יער בסמוך למושב אשתאול, הנמצא ממערב לירושלים, חלק מפארק יצחק רבין, היער ניטע על ידי גרעין התיישבות של עולי תימן וקרן קיימת לישראל. ער אשתאול משתרע על פני כ-12 אלף דונם בצפון שפלת יהודה. היער נטוע במדרונות של גבעות נמוכות המתנשאות לרום של עד כ-350 מטרים מעל פני הים. הגבעות בנויות סלעי קרטון רכים ומדרונותיהן תלולים למדי. רק העמקים הצרים שבין הגבעות מעובדים. חלקו המזרחי של היער גובל בכביש 38, המציין את הגבול בין השפלה להרי ירושלים, הבנויים גיר קשה. בצפון תוחם את היער בכביש תל אביב-ירושלים (כביש 1), בדרום תוחם אותו כביש 44 ובמערב כביש 3.


יער הקדושים
יער הקדושים הוא יער נטוע על ידי הקק"ל בהרי ירושלים, שניטע על שתי גדותיו של נחל כסלון, בין השפלה במערב ומושב שואבה במזרח.
בניגוד ליערות קק"ל אחרים, יער הקדושים ניטע לא רק למטרות ייעור, אלא להנצחתם של מיליון וחצי ילדים שנספו במהלך השואה ("הקדושים"). ביער נטועים כ-6 מיליון עצים לזכר הקרבנות, ובפינות שונות ביער ניצבים מצבות ולוחות שיש הנושאים את שמות הקהילות היהודיות שנמחו. בנוסף, האנדרטאות ביער גם מציינות את חסידי אומות העולם ואת התורמים שאפשרו את הקמת פרויקט זה.

מערת בני ברית מכונה גם מערת הקדושים היא מערה טבעית, קרסטית, אחת מהאתרים המרכזיים ביער הקדושים, בפרוזדור הרי ירושלים. המערה, באפיק נחל כסלון, הורחבה כדי לשמש מקום התייחדות עם זכר קורבנות השואה. בחזיתה הוסיפה קק"ל רחבה גדולה להתכנסות ושולחנות לפיקניק. מפאת קדושת המקום המערה סגורה למבקרים, וההתייחדות נעשית בעת טקסים רשמיים.
משני צדי נחל כסלון, מהגדולים מנחלי הרי ירושלים, נטעה קק"ל ב1951 - בסיוע ארגון בני ברית, את יער הקדושים להנצחת קורבנות השואה. ביער נטעו שישה מיליון עצים לזכרם של ששת מיליוני היהודים שנספו בשואה. אל המערה ניתן להגיע בדרך עפר שנסללה לאורך אפיק הנחל, לאורך הדרך מוצבים גלי-עד לזכר קהילות שונות שנספו בשואה.

דרך צפונית כרמילה
דרך הנוף מסתיימת בכביש 38, הר כרמילה ונחל כרמילה אינם מוכרים לרוב המטיילים, ואולי דווקא משום כך, הטיול בהם מהנה עוד יותר. שבילים צרים מתפתלים בין עצי אורן זקופים או נטויים, ואלו מובילים אותנו לתצפיות נהדרות על ערוץ נחל כיסלון, ועל ההרים והמצוקים שמקיפים אותו. בחורף ובראשית האביב תלווה אותנו פריחה יפהפייה של רקפות ומעט נרקיסים וכלניות, שתהפוך את המסלול לחוויה מיוחדת במינה.


הוספת תגובה

להוספת הודעה הנך חייב להיות מחובר לאתר