לרכוב עם האמונה -27- נחל קנה

פרטים

נפתח ב: 14/09/2011
סוג: טיול בארץ
 108 תמונות
 6 תגובות
 1569 צפיות

נפתח ע"י

מסלול

לא נבחר מסלול
השנה באמצע החורף רכבתי בנחל קנה. נחל מדהים אין ספור מייענות ונביעות. החורף עושה לנחל הזה רק טוב. החלטתי לבדוק מה קורה עם הנחל בקיץ? יש הבדל משמעותי בין התקופות, הנחל הרבה יותר עשיר במים בחורף אם כי, לא נס חינו גם בימי הקיץ. יצאנו מגינות שומרון והתחברנו לדרך שמקיפה את היישוב תוך כדי רכיבה במגמת עליה. המשכנו בדרך שהובילה אותנו סמוך לקרני שומרון סביב סביב ליישוב. חולפים על פני נווה מנחם שאנו כל הזמן במגמת טיפוס. הגענו לרגלי גבעת הדגל (אנגיצת אבו קרנין), מטפסים לגבעה והנוף המשתקף ממנה פשוט מהמם, נוף עוצר נשימה, אנו ב"גג העולם". יורדים מהגבעה והפעם החלטתי לא לטפס לביתו של משה זר. אנו מתחברים לכביש שלוקח אותנו לצומת עמנואל. אנו ממשיכים ברכיבת כביש קצרה ועוקפים את הכפר הפלשתינאי ג'נצפוט. לאחר שעוקפים את הכפר, אנו ממשיכים בירידה נהדרת עד לפתחו של נחל קנה. יורדים לוואדי ומתחילים לרכוב לאורכו של הנחל. גם בתקופה זו אנו פוגשים כמה וכמה מעיינות אם כי בחורף הנחל הרבה יותר עשיר במים. אנו ממשיכים בדרכנו לעוד מעיין. בנקודה מסוימת מתחברים לשביל שלוקח אותנו בטיפוס ארוך, מלא סלעים ודרדרת לא קלה מעלה מעלה לרכבים. מגיעים לגינות שומרון, ואנו מתארגנים לפתיחת שולחן עשירה בביתו של גל. מיד המנגל מוצת ושלל בשרים מעלים עשן וריח נהדר שמתאים לסוף הרכיבה. תודה לגל על האירוח הנהדר בביתו

תוצאות 1-20 מתוך 108

ואנו כבר לאורך הגדר של נווה מנחם
טיול עתיר בעליות
הגענו לכניסה ליישוב נווה מנחם
ממשיכים לטפס
פותחים וסוגרים שערים בגדרות הביטחון
וממשיכים בטפוס לא קל על דרך מאוד מדורדרת
גבעת גלעד - זה היעד שממול
אפשר לראות את ביתו "מבצרו" של משה זר
אני מקווה שזו עליה אחרונה
לא....זו העליה החזקה שלפני האחרונה
והגענו אל
וממול הכפר הפלשתינאי ג'נצפוט
נכנסנו לתוך רמת גלעד
מגן דוד ענקקק שמואר בלילה ונראה מכל מקום
השלט ליד מגן הדוד
נבית הנטוש מקום נהדר למנוחה
הנוף ממרפסת של הבית הנטוש
עוד מבט על הנוף הנהדר הזה
חברי לטיול
עוזבים את רמת גלעד
האורחים נהנים מכל רגע
בדרך לכיוון צומת אריאל
והכפר הפלשתינאי ג'נצפוט על שדותיו
ןאנו חולפים על פני צומת אריאל
רוכבים בסמוך לבתי הכפר
החל לבדוק את שדב הבמיה
במיה כזו ענקית מעולם לא ראיתי
בדרך לנחל קנה
כמות החצבים פה עצומה
ואנו כבר בכניסה
נכנסים לנחל קנה
שרידי שומרה בכניסה לנחל
רוכבים בנחל
ויש שאוהבים לרוץ בשבילים
הנחל יבש-בחורף הייתה פה זרימה חזקה
כל פינה קטנה מנוצלת לחקלאות
הגענו אל עין אל-פוור
המעיין נובע והמים זורמים
המים זורמים ונאגרים בכל מיני בורות
מתרשמים מהמעיין הזורם
מבט נוסף על המעיין
המשכנו לדרכנו
צילום אחרון מפינת חמד זו
המשכנו לאורך הנחל
הזריזים רצים קדימה
בדרך למעיין עין אל-בצה
הבריכה במעיין אין אל-בצה
פינת חמד באזור המעיין
זרימת המים כמוסיקה ערבה
החלטנו לעשות עצירה קלה
עוזבים את המעיין עין אל-בצה
רוכבים בינות מטעי לימונים
מגורים - הם לא שמעו על צדק חברתי
בדרך למעיין הצבים
וחולפים על פני שומרות הפזורות לאורך הנחל
ומידי פעם מקפצים על אבנים בשבילי הנחל
הגענו אל מעיין הצבים
ואפשר לראות את צבי המים במעיין ובבריכה של המעיין
יש מי שנכנס למערה בה הנביעה של המעיין
ויש מי שהחליט לשחות עם הצבים
אפשר לראות את סימון המים כפי שהם בחורף
המשכנו לדרכנו מעלינו גינות שומרון
בפיתולי הנחל
גל
איליה
נמשיך לרכוב עם הנחל
התחלנו בטיפוס קשה לעבר גינות שומרון
איזה חמור סקרן - ראה אותנו פתח בנעירות צורמות
טיפוס קשה על אבנים ודרדרת בשיפוע חריף
וחולפים על פני ה"כפר" הפלשתינאי קרע
בור המים בכפר קרע
השוקת והתעלה להעברת המים לבעלי החיים
בור המים -הפעם היה מגודר
הכתובת בבור - לשתות לא לשחות
שותים ממי בור המים
וגם מצננים את הגוף
איש חביב מתושבי הכפר
והמשכנו לטפס....לטפס....ולטפס
אתה בטוח שזו העלייה האחורנה
התחברנו לכביש שיקח אותנו לגינות שומרון
ואנו כבר בגינות שומרון
פותחים שולחן גדול בביתו של גל
והגחלים לוחשות
אין כמו נרגילה אחרי רכיבה טובה
ויש שותפים לנרגליה
עמוס לעייפה בבשרים
המנפנף....תודה כל על האירוח המדהים
תם ונשלם טיולנו - להתראות בטיול הבא

תוצאות 1-20 מתוך 108

שאלות ותגובות

נכתב ב - 14/09/2011 19:36:02

נקודות לציון

קרני שומרון - יישוב במרכז השומרון שראשיתו ביישוב קהילתי דתי בשם זה שעלה על הקרקע בשנת 1978. בשנת 1983 נוסד ממערב לו יישוב פרברי בשם גינות שומרון. לאחר מבן בנו את נווה מנחם ואלוני שילה. בשנת 1991 הוכרזה מועצה מקומית "קרני שומרון" שכללה את ארבעת היישובים. קרני שומרון נקראת על שם צורת הנוף שתי גבעות המיתמרות מעילה בכיוון מזרח. קרני שומרון זכתה בארבעת כוכבי יופי מטעם המועצה לארץ ישראל יפה.

נחל קנה – זהו הצפוני שביובלי הירקון ומקורו ברכסי הר גריזים. הנחל יוצא למישור ליד הכפר ג'לג'וליה ונשפך לירקון. בבקעה בה עובר הנחל נובעים מעיינות מהם החקלאים הערביים משקים את פרדסי ההדר שלהם ושטחי הירקות. בתקופת התנ"ך שימש הנחל כגבול הצפוני בין נחלת שבט אפרים לשבט מנשה כמוזכר:"מתפוח ילך הגבול ימה נחל קנה והיו תצאתיו הימה זאת נחלת מטה בני אפרים למשפחתם"...."וירד הגבול נחל קנה נגבה לנחל ערים האלה לאפרים בתוך ערי מנשה וגבול מנשה מצפון לנחל ויהי תצאתיו הימה". הוא מוזכר גם בהקשר לעובדה כי בני שבת אפרים קבלו חלקות אדמה, בצידו השני של נחל קנה, בתחום של שבט מנשה. ביטוי לכך בהווה: ערביי הכפר דיר אסתיא מדרום לנחל מחזיקים באדמות מצפון לו וליד מעלה שומרון. ניתן להבין כי הייתה חפיפה בין נחלות אפרים ומנשה, חפיפה שהיית קיימת כנראה במרבית נחלות השבטים. זו למעשה חפיפה שאינה מקרית אלא ידו המכוונת של יהושע בן נון שבאמצעותה התכוון ליצור אחדות בין השבטים לאחר שהלכו 40 שנה במדבר. שמו נשתמר גם בפי הערבי והוא נקרא: "ואדי קנא". למעשה זה הנחל היחידי בארץ, בו נשתמר שמו המקראי עד היום בצורה כה מדויקת. למעשה נחל קנה המקראי הוא שמו של הוואדי היוצא מתפוח מערבה עד לים התיכון, כדברי הפסוק:"מתפוח ילך הגבול ימה נחל קנה והיו תצאתיו הימה". ניתן להניח כי נחל קנה המקראי הוא הנחל היורד מ"תל אבו זרד" צפונה ומערבה ומתנקז למה שהיום אנו קוראים נחל קנה למרגלות היישוב עמנואל. שמותיו של וואדי זה כיום הם:,וואדי יסוף", "וואדי א-שייח", "וואדי א-שמי". כדי להבין את נופו המיוחד של נחל קנה יש להזכיר את מבנהו הגיאולוגי המיוחד. הנחל חוצה למעשה 3 מבנים גיאולוגיים שונים. באזור הנחל נחשפות 3 תצורות חשובות של מסלעים שכל תצורה אחראית על אלמנט אחר בנוף: תצורת המוצא מורכבת מחוואר צהבהב המשמשת כשכבה אטומה למעיינות הרבים המפכים לאורך הנחל. בכל המעיינות ניתן להבחין בחוואר זה. התצורה הבאה היא תצורת עמינדב המצויה מעל תצורת המוצא. היא בנויה מסלע דולומיט קשה, היוצר לאורך הנחל מצוקים רבים, לעיתים בגובה של כמה עשרות מטרים. התצורה השלישית היא תצורת ורדים הבנויה גם מסלעי גיר ודולומיטים קשים. המאפיין הבולט בצורת נוף זו הם תופעות הקארסט שבה שבא לידי ביטוי בטרשים, מערות נטיפים (באזור נחל קנה ישנן מאות מערות נטיפים), חללים תת קרקעיים. נחל קנה שימש כתוואי דרך עוד מתקופת המקרא, עדות לכך היא המצודה המקראית "חרבת קנה". הדרך המשיכה לשמש גם בתקופות מאוחרות יותר כביזאנטית (עדות לכך היא מצודת "קצר אל חרמיה – מצודת השודדים). בשמורת נחל קנה אפשר למצוא חורש של אלון מצוי, אלה ארץ ישראלית, עצי זית, אלון תולע, אגס סורי, אשחר ארץ ישראלי, אלת המסטיק, אשחר רחב עלים, כליל החורש, קטלב מצוי ועוד רבים. מבין בעלי החיים הבולטים בשמורה ניתן להבחין בצבי ארץ ישראלי, חזרי בר, שועל מצוי, ואף יונק קטן ונדיר במיוחד דלק. מבין הדורסים הנפוצים הם עיט ניצי וחוואי. בחלקו המזרחי של הנחל נחשפות בתחתית הערוץ שכבות נושאות מים של חוואר מוצא, ושם מפכות להן נביעות קטנות ומדהימות במשך כל השנה, לארוך קטע לא ארוך במיוחד אנו פוגשים את המעיינות הבאים: עין אל-נוויטר, עין אל מעקודיה, עין אל ג'וזה, עין אל פור, עין אל-בצה, עין אל חוואר, עין תנור ועוד.

אנגיצת אבו קרנין – המקום ידוע יותר בשמו העברי רמת גלעד (גבעת הדגל) – יישוב מקסים השוכן על קרקע פרטית של משה זר, איש יחידת 101 (גואל הקרקעות בארץ הקודש) הגר מחוץ ליישוב. היישוב נקרא על שם בנו גלעד זר שנרצח בעבודתו כקב"ט בשנת תשס"א. במקום יש כ- 15 מבנים, השם "גבעת הדגל" בקיצור "הדגל", ניתן לו משום שעל צידו המערבי נתלה פעמים בעבר דגל ישראל שזכה לשבור את שיא גינס בגודלו.

משה זר - מוכר גם בשמו כגואל הקרקעות בשומרון. משה עומד בראש משפחת זר הבולטת בקרב מתיישבי השומרון. משה נולד בירושלים צאצא למשפחת אנוסים מפרס. המשפחה הייתה ידועה עוד בפרס בתחום עבודה עם חוטי זהב, לכן על שם מלאכה זו נקראה משפחת: זר, בפרסית חוטי זהב. משה זר היה חניך תנועת בני עקיבא, הצטרף לגרעין ה"מתנחלים" ובשנת 1955 התגייס לנח"ל מוצנח. לחם בסיני, במתלה, נפצע שם קשה מאוד ואיבד את אחת מעיניו. משה הצטרף לגרעין "מתנחלים" בקיבוץ בארות שם נשא לאישה את יעל. בשנות ה-60 עשה חייל בעבודתו כחשמלאי, ובכסף שחסך החל לקנות אדמות. לאחר מלחמת יום הכיפורים, ובעקבות הקמת התנחלויות יהודיות בשטחי יהודה ושומרון, החל לרכוש אדמות באזור והיה לסוחר קרקעות מוכר בקרב תושבי האזור. בשנת 1978 עבר להתגורר בקרני שומרון. בשנת 1981 בנה בית לו ולמשפחתו, בית גדול על גבעה בקרן הצפונית של קרני שומרון. הבית מכונה בפי תושבי האזור "הטירה". הבית נמצא בלב נחלה אותה רכש שנים ספורות קודם. הנחלה משתרעת כל שטח של 9 דונם ולמעשה ממוקמת על מערכת ביצורים ירדנים. עד היום הנחלה מוקפת מוקשים ירדנים. הבית שהקים משה במרכז הנחלה הוקם בהשראת בית מגורים בשכונת שועפאט. הבית משקיף על אזור נרחב ביותר של השומרון עד לים התיכון. הבית הפך לסמל וסימן הכיר בנוף השומרון. בני משפלחת זר מכנים את ביתם "מצפה הצבאים" לכבוד בעלי-החיים החיים בחורש הטבעי שליד ביתם. בשנת 1983ניצל מהתנקשות בחייו מסוחר קרקעות ערבי. משה נפצע קשה, אושפז לתקופה ארוכה החלים ושם למקום מגוריו. משה היה חבר במחתרת היהודית ואף הורשע על כך. מאז שחרורו ממעט להיפגש עם הציבור. משה ובניו המתגוררים בהתנחלויות שבשומרון הם פעילים בולטים בקרב המתיישבים. משה נחשב כאמור ל"גועל קרקעות" בקרב תושבי השומרון. בנו גלעד נרצח בפיגוע. בני משפחת זר מלוכדים במאבקם הלאומי, וביתם משמש מוקד לפעילות זאת. משפחת זר מוצבת בצמרת החברתית של ביישוב היהודי בשומרון. משפחת זר התפרסמה במחאה הקולנית שהופנתה נגד ראש הממשלה אריק שרון (שהיה ידיד נפש שלו), בעת ביקור תנחומים שערך שרון על מות הבן. לאחר הרצח רכש משה שת הטח ועליו נבנתה "חוות גלעד"

עין תנור (בריכת הצבים) – בריכה מדהימה עם נוף מדהים סביבה.


נכתב ב - 14/09/2011 20:39:32

יופי של גלריה

יישר כוח על העמידה במשימה !!!! ולא פחות חשוב על ההתמדה
נכתב ב - 14/09/2011 21:27:31

תודה רבה

תודה רבה לאיתן על התכנון,ההסברים,הארגון וההוצאה לפועל של אחד הטיולים היותר מהנים שהשתתפתי בהם.ידעתי שצריך להצטרף אליך ומקווה להמשיך ולהפוך לחלק מהגרעין.
תודה לכל מי שרכב איתנו,גל,הללויה,איליה,אורי,ויריב.היה כיף להיות חלק מהקבוצה.
תודה רבה לגל על האירוח והכנסת האורחים בצל סוכתו.
אני נהנתי ומאד למרות הטיפוסים המטורפים.
נפגש בקרוב ואם תרצו להגיע לבן שמן,אשמח לכוון ואף לארח.
נכתב ב - 15/09/2011 00:33:09

ח ז ק

נכתב ב - 18/09/2011 21:52:24

איזו גלריה!!!

ואיזה טיול מדהים!! כל הכבוד איתן!!!
נכתב ב - 18/09/2011 21:52:26

איזו גלריה!!!

ואיזה טיול מדהים!! כל הכבוד איתן!!!

הוספת תגובה

להוספת הודעה הנך חייב להיות מחובר לאתר