לטרון וסביבתה 16.8.2018

פרטים

נפתח ב: 16/08/2018
סוג: טיול בארץ
 76 תמונות
 1 תגובות
 748 צפיות

נפתח ע"י

קבוצה

מסלול

לא נבחר מסלול
השכם בבוקר, נפגשנו שני חברים בלטרון, ויצאנו יחד לדווש לנו באחד האזורים ההיסטוריים של מדינת ישראל, רכס לטרון נמצא בעמק איילון והוא שולט על הדרך העולה לירושלים הנמצאת כ- 15 ק"מ מזרחית ללטרון, הרכס ידוע כיעד אסטרטגי חשוב שבו נערכו קרבות קשים מתקופת התנ"ך ועד מלחמת ששת הימים. התחלנו מחניון יד לשריון, חלפנו ליד מנזר השתקנים, טיפסנו עד מצפה אראל, המשכנו עד המרפסת, דהרנו בשבי הסרפנטינות, טיפסנו דרך בורמה עד מסילת ציון, וחזרנו דרך המנזר השתקנים (לטרון) עד חניון יד לשריון. חזרנו, מאושרים יחד לאחר כמה קילומטרים נוספים לרפרטואר, 29:51 ק"מ, וטיפוס מצטבר של 370 מטר גובה , לאחר רכיבה של (2:59) שלוש שעות. סוף שבוע מהנה ושבת שלום, לכולם, נתראה בשבילים פיירו מצ"ב לינק לגלריה:

שאלות ותגובות

נכתב ב - 16/08/2018 15:06:08

לטרון וסביבתה 16.8.2018

רקע היסטורי על לטרון
רכס לטרון נמצא בעמק איילון והוא שולט על הדרך העולה לירושלים הנמצאת כ- 15 ק"מ מזרחית ללטרון, הרכס ידוע כיעד אסטרטגי חשוב שבו נערכו קרבות קשים מתקופת התנ"ך ועד מלחמת ששת הימים .
העיר אמאוס ניקופוליס הרומית- ביזנטית ,הוקמה ברכס לטרון במאה ה3 לפנה"ס ,על יישוב שנקרא " חמת " ,שמה של אמאוס הגיע למרחקים בשל מעיינות המים החמים , ובית מרחץ גדול שמשך אליו תיירים רבים.
ע"פ המסורת הנוצרית , בעיר אמאוס ,ישו פגש בשניים מתלמידיו מיד לאחר שקם לתחייה .
לטרון הוא שיבוש השם מצרפתית של מבצר צלבני שנקרא " לטורון דז שבאלייר " שפרושו " מגדל האבירים " , המבצר נבנה ע"י הטמפלרים כחלק ממבצרים נוספים שאבטחו את הדרך העולה לירושלים , המבצר נהרס בתקופה המוסלמית .
מנזר לטרון
מנזר " גבירתנו של שבעת המכאובים " – שתיקת הנזירים
גלגולו של מקום – " מגדל האבירים ", " מלון המכבים", " מנזר השתקנים "
על רכס לטרון שבעמק איילון , הוקם מנזר מקסים המשקיף על העמק וסביבתו, זהו מנזר לטרון או בשמו המוכר מנזר השתקנים .
לטרון – על פסגת הגבעה מעל המנזר נמצאו שרידי מבצר צלבני שנקרא בצרפתית " לה טורון דה שבלייר " שפירושו " מגדל הפרשים " , תושבי הכפרים הערביים שיבשו את השם בצרפתית ונתנו למקום את השם לטרון .
שנת 1875 רכשו נזירות כרמליטיות שטחים חקלאיים מתושבי הכפר עמאוס, שהתקיים מצפון ללטרון . באותו הזמן לערך , שני יזמים אמריקאים ,בנו בית מלון על שרידי מבצר צלבני , המבצר נבנה על גבעת לטרון במטרה להגן על הדרך העולה מירושלים ליפו והוא נשלט ע"י המסדר הטמפלרים .המלון נקרא " מלון המכבים " והוא שירת את הנוסעים בדרכים שעלו מיפו לירושלים , מסע שארך כיומיים . בשנת 1892 נחנך קו הרכבת מיפו לירושלים , תנועת הנוסעים בכרכרות פחתה מאוד והמלון נסגר .נזיר תרפיסטים רכש את המלון ויחד עם נזירים נוספים ייסדו בו את המנזר , נטעו עצי זית , כרמים , גינת ירק , נטעו עצי אורן וברוש , הקימו מרפאה וספרייה .
במלחמת העולם הראשונה הנזירים שהיו נתינים צרפתיים גורשו מהארץ , המנזר הפך למחנה צבאי עותומאני , ניזוק ונפגע קשות, הספרייה הושמדה. בשנת 1919 חזרו הנזירים אל המנזר , הוא נבנה מחדש אך נהרס ברעידת אדמה קשה שהתרחשה בשנת 1927. בשנת 1929 המנזר שופץ והורחב בסגנון " רומנסקי – ביזנטי " ,וזה המבנה שמוכר לנו היום ,בניית המנזר הסתיימה בשנת 1960. במלחמת העצמאות 1948 , המנזר ששכן על גבול ההפקר בין ישראל וירדן נשלט ע"י הלגיון הירדני עד מלחמת ששת הימים ,ב -1967 כוחות לוחמים של צה"ל כבשו את לטרון ואת שטח ההפקר .עמק איילון שוחרר ועבר לשליטת מדינת ישראל.
מנזר לטרון הוא המנזר היחיד בארץ השייך למסדר התרפיסטית וידוע בשם " מנזר השתקנים " , אורח החיים במנזר מתבסס על פשטות והרמוניה , נזירים שגזרו על עצמם את נדר השתיקה ומכאן השם מנזר השתקנים . הנזירים מתפרנסים מחקלאות ויקב הנמצא במנזר , מענבי הכרמים שבבעלותם הם מייצרים בשנה כרבע מיליון בקבוקי יין מסוגים שונים .היינות נמכרים בחנות המנזר לצד מוצרים חקלאיים כמו דבש , זיתים , שמן זית , מזכרות וספרים.
סדר יומם של הנזירים שמתחיל ב שעה שלוש לפנות בוקר מוקדש לתפילה , לימוד , עבודה , מדיטציה , נמנעים מאכילת בשר דגים וביצים .

יד לשריון – אתר הנצחה ומוזיאון במשטרת לטרון
"יד לשריון " הוא אתר הנצחה לחללי חיל השריון , הוכרז בשנת 1980 כאתר הנצחה רשמי .
מתחם יד לשריון נמצא בלטרון שבעמק איילון ובוא מס' אתרים לביקור :
" כותל השמות " – עליו חקוקים שמותיהם של כל חללי חיל השריון שנפלו במערכות ישראל
מוזיאון לתולדות השריון – המציג אוסף של עשרות דגמים של טנקים ורק"מ ( רכב קרבי משוריין) . אודיטוריום עם תצוגות אורקוליות , סרט על היסטוריית חיל השריון וטנק המרכבה , דגם טנק של ליאונרדו דה ויצ'י , חדר מורשת קרב , תצוגת בולים , קריקטורות על חיל השריון , ספרייה ובה ספרי מורשת קרב וספרות מקצועית בנושא רק"מ .
אמפיתאטרון – שמשמש לטקסים צבאיים ולאומים כמו טקס סיום קורס קציני יבשה של צה"ל
מוזיאון – " הלוחם היהודי "
מרכז בינלאומי לחקר נדידת ציפורים – המצויד במכ"מ מיוחד שנראה כמו כדור ירוק גדול , המשמש למעקב אחרי נדידת ציפורים
מרכז של"ח – שבו משרתות מורות חיילות שמדריכות סיורים בבתי ספר באזור.
פארק עוצבות השריון – זהו פארק פתוח סמוך לאתר יד השריון ובו אנדרטאות ואתרי זיכרון לעוצבות השריון העיקריות בצה"ל ,מאז ראשית תולדות חיל השריון .
יד לשריון נמצא במשטרת לטרון המנדטורית , זו מצודת טיגארט שנבנתה בשנת 1940 ע"י הבריטים , עם הכרזת קום המדינה במאי 1948 עזבו הבריטים את הארץ ,והלגיון הערבי השתלט על בניין המשטרה ששלט על הדרך הראשית לירושלים וניתק אותה , בלטרון נערכו חמש התקפות של לוחמי ההגנה כדי לכבוש את מבנה המשטרה , אך מבצעים אלה נהדפו וגרמו לאבדות כבדות בקרב הלוחמים .במבצעים בן-נון א' ובן- נון ב' השתתפו כוחות מחטיבה 7 של חיל השריון הישראלי , מתחם לטרון נכבש ושוחרר ע"י צה"ל במלחמת ששת הימים
אתר יד לשריון מצוי במתחם של בניין משטרת לטרון המנדטורית, בלב עמק איילון, הטומן בחובו מורשת גבורה בתולדות עמנו מאז קריאתו של יהושע בן-נון "שמש בגבעון דם וירח בעמק איילון" (יהושע, י' 12), שבהמשכה הביס את חמשת מלכי האמורי. יהודה המכבי הביס את צבא גיאורגיאס בקרב ליד אמעוס הסמוך לאתר. במלחמת העצמאות ידע העמק קרבות עקובים מדם בניסיון לפרוץ את הדרך לנצורים בירושלים. הם הובילו לפריצת דרך בורמה, ובמלחמת ששת הימים נכבש האזור על ידי כוחותינו.
בשנת 1979 הועלה טנק השרמן על המגדל הסמוך לבניין המשטרה ונקבעה עובדה בשטח – כאן יוקם אתר ההנצחה והמורשת של חיל השריון!
בשנת 1982 הובאה אבן הפינה מסיני, ומאז הוחל בתנופת בניינו של אתר יד לשריון.
מה באתר: מכלול הגבורה וההנצחה, מיצג השריון, מוזיאון הטנקים המגוון בעולם – למעלה מ-160 רכבים קרביים משוריינים, פארק עוצבות השריון לבילוי משפחתי, מוזיאון הלוחם היהודי במלחמת העולם השנייה, תצוגות מתחלפות, מסעדה כשרה "נוף לטרון".
משטרת לטרון נבנתה בשנים 1941-1942 בידי שלטונות המנדט על גבעה השולטת על הכביש מתל-אביב לירושלים. במאי 1948 נתפסה בידי הלגיון הערבי שהשתמש בה לניתוק הדרך לירושלים. בחודשים מאי יולי 1948 ערכה ה'הגנה' לא פחות מחמש התקפות על מתחם לטרון, אבל כולן נהדפו בידי הלגיון והסבו אבדות כבדות ללוחמים הישראלים.
ב- 1980 הוכרזה משטרת לטרון כאתר ההנצחה הרשמי של חיל השריון, המראה החיצוני של מבנה המשטרה נשמר ומסביבו ובתוכו צמחו והתפתחו מפעל הנצחה מהמרשימים בארץ, ומוזיאון שריון מהגדולים בעולם. אתר ההנצחה כולל מספר מפעלי הנצחה: קיר הנצחה לכ-4800 אנשי חיל השריון שנפלו במלחמות ישראל. שער הגבורה שעל קירותיו מוקרנים באופן אקראי תמונות חללי השריון. מגדל הדמעות הבנוי אל תוך מבנה המשטרה הישן- יצירתו של דני קרוון. באתר גם מעמד יזכור יומי המנציח את הנופלים באותו יום וגלעד תולדות החיים- מאגרי מידע ממוחשבים המאפשרים לראות תמונה, לקרוא ולהדפיס את סיפור חייו של כל נופל. מוזיאון השריון מאפשר ללמוד על התפתחות כלי הרכב המשוריינים והתפתחות הלוחמה המשוריינת מתקופת הפרעונים ועד ימינו. מסביב למבנה המשטרה מוצגים עשרות טנקים ורכבים משוריינים ישראלים, טנקי שלל וכלים משוריינים מהעולם כולו. במוזיאון גם מיצג אור קולי הנמשך כ-20 דקות ומתחיל כל שעה עגולה החל מ- 9:00 ועד 16:00.
עוד באתר- אמפיתאטרון גדול המשמש בעיקר לטקסים צבאיים ולאומיים , וכן מרכז ארצי למעקב אחר עופות נודדים. במאגר לטרון, הנראה היטב מאתר ההנצחה בכיוון צפון מערב, אפשר לראות בחורף מיני ברווזים, ובסתיו ובאביב סביר להניח שתראו בשמיים עופות דורסים וחסידות בנדידתם.
אפשר לתאם מראש סיור מודרך, ופעילויות מיוחדות כגון משחק המגילות, הרכבת מודל עץ של טנק ומשחק מונפלמ"ח.
מצפה אראל הדרך ואתריה
מצפה הראל - בית האבן שבמקום שימש כבית הספר של הכפר הערבי בית ג'יז. בתקופת מלחמת השחרור שכן כאן מוצב של חטיבה 7, שאיבטחה את התנועה בדרך. בסמוך לבית האבן הציבה קק"ל דגם גדול, הממחיש את תוואי דרך בורמה ואתריה. בסמוך ניצב מגדל תצפית.
לתשומת לבכם: חל איסור לעלות על המגדל. המגדל נועד ליערני קק"ל ולצופי אש העולים עליו למטרת עבודה בלבד.
במצפה נמצא אורחן הראל, המתפקד כתחנת מידע. מטיילים בדרך בורמה יכולים לנצל את המקום לשירותים.
מצפה הראל - הממוקם בדיוק מעל הפינה המזרחית של קיבוץ הראל, הנו אחת מפינות החמד המקסימות ביותר של יער אשתאול.
חלקו הדרומי של מצפה הראל, כולו קק"ל, וכולו בחינם.
מבנה שהיה פעם מגדל שמירה ומגורים - הצופה על עמק איילון, לא ניתן להיכנס לתוך המבנה.
מצפה בראש גבעה בשפלה, בצד דרך בורמה וכקילומטר אחד ממזרח לקיבוץ הראל. במקום מיבנה ששימש עד מלחמת העצמאות כבית-הספר של הכפר הערבי בית ג'יז, ועליו מגדל תצפית של קק"ל (המצפה מוקף עצים המסתירים את הנוף).
היתרון של מצפה הראל לפתיחת טיול בדרך בורמה הוא מפת התבליט הענקית שבמקום המראה את תוואי הדרך שהצילה את ירושלים במלחמה, שתחילתה סמוך לקיבוץ חולדה וסופה ליד שמורת המסרק. כפי שתראו בדגם, חלקה המערבי של הדרך עובר באזור גבעות נמוכות, שכיום רובן מכוסה חורשות קק"ל אך אז הן היו חשופות למדי. בחלק המזרחי הדרך מטפסת אל הרי ירושלים במקביל לכביש שער הגיא, כאשר רכס צר אחד מפריד בין כוחות הלגיון הירדני לבין כוחות צה"ל ושיירות האספקה העושות דרכן לירושלים.
קצת רקע היסטורי:
לאחר שבמרץ 48 ספגו השיירות לירושלים מספר אבדות קשות הוחלט באפריל לפתוח את הדרך במבצע "נחשון". למרות ההצלחה הרבה נשאר קטע אחד בעייתי גם במהלך חודש מאי לאחר יציאת הבריטים - משטרת לטרון שלא נכבשה מידי הלגיון. עקב כך גם הכביש לשער הגיא היה חסום מספר שבועות והעיר הייתה במצור קשה.
כאן נכנסת לתמונה כמעט במקרה "דרך בורמה" שנולדה, כך לפי המסורת הפלמ"חניקים, בעקבות מסע רגלי לילי של 3 לוחמים מירושלים אשר אחד מהם הוזעק אל אביו החולה בת"א. מיד לאחר שהגיעו לחולדה הוחלט שיש לנסוע בנתיב זה בג'יפ ועם הצלחת המבצע הוחל בהעברת ציוד ובמקביל בהרחבת הדרך לצורך מעבר משאיות ובהמשך גם בהנחת קו מים חלופי לזה שפוצץ. תוך ימים ספורים בתחילת יוני הושלמה סלילת הדרך וירושלים ניצלה מהמצור עוד לפני "ההפוגה הראשונה". עיתונאי אמריקאי שהיה במלחמת העולם במזרח העניק לה את השם ע"ש דרך סודית שקישרה בין הודו לסין.
יער אשתאול-דרך בורמה
יער אשתאול משתרע על פני כ-12 אלף דונם בצפון שפלת יהודה. היער נטוע במדרונות של גבעות נמוכות המתנשאות לרום של עד כ-350 מטרים מעל פני הים. חלקו המזרחי של היער גובל בכביש 38, המציין את הגבול בין השפלה להרי ירושלים. בצפון תוחם את היער בכביש תל אביב-ירושלים (כביש 1), ובדרום תוחם אותו כביש 44 ובמערב כביש 3.





הוספת תגובה

להוספת הודעה הנך חייב להיות מחובר לאתר