לרכוב עם האמונה - 70 - אתרים נבחרים בבקעת הירדן 6 [שפך הירדן]

פרטים

נפתח ב: 17/02/2016
סוג: טיול בארץ
 97 תמונות
 3 תגובות
 1174 צפיות

נפתח ע"י

קבוצה

לא נבחר קבוצה

מסלול

לא נבחר מסלול
עם התנ"ך חוזר לארץ התנ"ך – אנו ממשיכים לרכוב בארץ אבותינו, לרכוב במקומות מיוחדים שלא נהוג לטייל בהם וודאי שלא עם אופנים. אנו ממשיכים להטביע את חותם גלגלנו באדמת ארצנו העתיקה, בחבלי ארץ עתיקים שיש להם קשר להיסטוריה העתיקה של עמנו. הפעם רכבנו את החלק השישי והאחרון בפרויקט שלי לרכוב מעבר לגבול את כל הבקעה. פעמים ניסנו להיכנס לשם, פעמים קיבלנו אישור והכל היה מתואם, כל פעם עצרו אותנו ממש בשער הגבול ולא נתנו לנו להיכנס מסיבות ביטחוניות. זו לנו הפעם השלישית – קיבלנו אישור והכל תואם מראש. התייצבנו בשעה היעודה בשער הגבול, פתחנו את הגבול ונכנסנו פנימה. סגרנו אחרינו את הגבול והתחלנו לרכוב, ביקרנו בקבר האחים של אנשי בית הערבה הישנה והמשכנו לרכוב. ו....פה חיכתה לנו הפתעה אמתית. זה הקטע הקצר ביותר מכל ששת הקטעים שרכבנו, אבל...זה הקטע היפה ביותר....המרשים ביותר...פשוט לא להאמין למראה העיניים. היינו המומים למראה המדהים של קניון נהר הירדן. כבר ראיתי כמה וכמה קניונים בארץ אבל דבר כזה פשוט....אין...אין....אין [לטעמי התמונות עושות עוול גדול למציאות....פשוט חייבים להיות שם על מנת להאמין שזה אמתי]. רכבנו לאורך הקניון עד לשפך נהר הירדן לים המלח. הפסקת קפה בעמדת צה"ל נטושה, חזרה במרחבים העצומים של אזור, ביקור קצר בגשר עבדאללה וחזרה לרכבים. תודה לכל אלה שהגיעו לטיול ובמיוחד לחברי משה על כל העזרה.

תוצאות 1-20 מתוך 97

אחת מהמצבות
הסיפור
מניחים אבן על המצבה
מולנו גדר עבדאללה - עוד נחזור אליו
עזבנו את קבר האחים
אנו לבד בשטח תענוג
בחיים לא הייתי מאמין שאגיע לפה
אריה
בדרך לקניון
חולפים על פני עמודי החשמל הירדניים
וגם חולפים על פני גשר עבדאללה
בודקים את המסלול - יש פה המון שדות מוקשים
נעים בין שדות המוקשים
מתחיל להיות חם
איזו שלווה
קניון נהר הירדן 40 מטר עומקו
נהר הירדן בקניון - ועין לא שובעת
על שפת הקניון של נהר הירדן
יש זרימה מאוד חזקה למטה
אפשר לראות את ים המלח
לא מעט מעיינות נפרצו החוצה כתוצאה מהקניון
משה על שפת - הרגנד קניון הישראלי
אנו המומים ממראה העיניים ולא מפסיקים לצלם
כמה שיפה הוא הטבע
רוכבים לאורך הקניון
התמונות עושות עוול לדבר האמיתי
פיתולי הקניון
מתרקבים לשפך
ממשיכים לאורך הקניון
תפס פוזה
מכל זוית הראה שונה ויותר מדהים
הצבעים אמיתיים - לא נגעתי כך זה במציאות
עוצרים כל מטר כי כל העת הנוף משתנה
אין דברים כאלה....רק פה
פרש בודד בשטח
מנרלים שונים שפרצו החוצה
זהו....רואים את השפך
השפך
מתרקבים לשפך נהר הירדן לים המלח
שפך נהר הירדן לים המלח
מולנו ממש עמדה ירדנית
החלק נירדני באזור השפך
נפרדים מהקניון
נפרדים מהשפך
עלינו לעמדת צהל נטושה להפסקה
הפסקה קצרה...מחכים לקפה
אה....איזה ריח
זהו....חייבים להמשיך הלאה
מבט חטוף אחרון על הקניון
ומולינו רחוק הרי מדבר יהודה
בודדים ברחב האין סופי
הנוף סביב
על דרך צרה בין שדות המוקשים
יורדים לגשר עבדאללה
משה
אריה
אבן המציינת את הכיוון לאתר הטבילה
הכיתוב על האבן
גשר עבדאללה ההרוס - לקרוא בנקודות לציון
מבט על הגשר ההרוס
נהר הירדן הזורם לו מתחת לגשר
ומולינו חייל ירדני מנמנם
ירדנו למטה להביט בגשר
שרידי גשר עבדאללה
נהר הירדן
לטקיה עמן-מקור הברזל
ו...אנו בדרכנו החוצה
יוצאים מהשטח
עוברים את הגבול
מדווחים יצאנו לפני שסוגרים את הגבול
וממשיכים לכיון בית הערבה הישנה
רואים מרחוק את בית הערבה הישנה
זו עליה אחרונה
ןאנו כבר בשערי בית הערבה הישנה
היה....נהדר
סוף הטיול נתראה בטיול הבא

תוצאות 1-20 מתוך 97

שאלות ותגובות

נכתב ב - 17/02/2016 13:51:11

נקודות לציון

היאחזות בית הערבה – בית הערבה הוקם בשנת 1939 על ידי חלוצי תנועת הנוער מחנות העולים של הקיבוץ המאוחד. התקווה הייתה להקים את יישובם באזור הכפר ספיה שמעבר לירדן המזרחי. באמצע שנת 1938 הוצע להם להקים את היישוב בשטח מפעל "חברת אשלג ארץ-ישראלית" באזור צפון ים המלח. נשלח כוח חלוץ של ארבעה חברים ממחנות העולים שהחלו לעבוד במפעל. בתחילת 1939 נשלח משה אייזיקוביץ והתיישב לבדו בצריף עזוב בשטח המפעל, וחל בניסיונות לשטיפת האדמה. לקראת סוף שנת 1939, הצטרפו עוד חברים ובתחילת 1940 הונחה אבן הפינה ליישוב הקבע. בטקס נוכחו אורחים רבים. ב20 בדצמבר 1940 נרצחו זאב לוונטל ויעקב לביא על ידי כנופיית ערבים, שעה שעבדו ליד נהר הירדן, קבריהם חנכו את בית הקברות בבית הערבה. האחריות על הקיבוץ נחלקה בין הסוכנות היהודית וחברת האשלג. היישוב הוקם בניגוד להוראות ה"ספר הלבן" ללא היתר מהשלטונות הבריטים, לכן הוצג כשכונת מגורים של פועלי המפעל, והפעילות החקלאית שבו הוצגה כנדרשת לספק מזון טרי לעובדי מפעל האשלג. הקרקע הוכשרה במשך שנים על ידי שטיפה, וגדלו בה עצי בננות וירקות. כן הקימו מספר בריכות דגים. הגידולים בבית הערבה היו מעבר למצופה ואלה הוצגו לפני אורחים כולל הנציב העליון אלן גורדון קנינגהם. המקום שימש גם כמחנה הכשרה ואימונים עבור פלוגות הפלמ"ח. לאחר פיצוץ גשר אלנבי בליל הגשרים, הגיעו לקיבוץ חיילים בריטיים וחיפשו נשק. לאחר שלא מצאו דבר, עצרו כמעט את כל הגברים והעבירו אותם למחנה מעצר בלטרון. לאחר הכרזת המדינה פונה הקיבוץ, משפחות פונו לקיבוץ שפיים ולאחר מכן התפלגו לשתי קבוצות, והשנת 1949 הם הקימו שני קיבוצים בגליל המערבי: גשר הזיו וכברי. לאחר מלחמת ששת הימים יוצאי בית הערבה מקיבוץ כברי הגיעו לביקור באתר, כמעט שלא נשאר כלום מהמקום. בית הקברות חולל על ידי הערבים לאחר הנסיגה מהחוף הצפוני במאי 1948. על המצבה המקורית ציינו המנציחים את השמות: נמרוד שכטר, חולם פלמ"ח שנהרג בתאונת אימונים, יעקב לביא וזאב לוונטל, חברי קיבוץ שנרצחו ביריות על גדות הירדן, אברהם בן-אברהם, מעפיל אלמוני מעיראק שמת עם הגעתו לארץ המובטחת, גדעון קורנל, בנם של דויד וחנה קורן, ממייסדי הקיבוץ, בגיל שנתיים טבע בבור ברפת. בשלב מאוחר יותר הוקמה מצבה המתארת באופן אישי יותר את שמות המתים. שמו האמתי של המעפיל האלמוני "אברהם בן-אברהם" התברר כאליהו עבד-אל נאבי. כל עצמותיהם של החללים נקברו בקבר אחים. האזור הוכרז כשטח מפורז, והיישוב לא הוקם מחדש. בשנת 1980 הוקמה היאחזות נח"ל בשם: "בית הערבה" על ידי תנועת הנוער העובד והלומד במרחק כ-5 ק"מ מערבית למקום שבו יישב הקיבוץ הראשון סמוך למנזר דיר חג'לה. בשנת 2000 עבר הקיבוץ לנקודת הקבע שלו, מערבית לכביש עוקף יריחו.

גשר עבדאללה – הגשר נקרא על שמו ל עבדאללה הראשון מלך ירדן. ביוני 1967 פוצץ הגשר על ידי חבלנים מחטיבת הראל ומאז לא שוקם עד היום. אף שהגשר לא שופץ "ועדת השמות" נתנה לו שם עברי "גשר חוגים", על שם שמה הקודם של תנועת מחנות העולים, שחבריה הקימו את קיבוץ בית הערבה.


נכתב ב - 17/02/2016 15:06:49

מה רבו מעשיך....

ירידה של 30 מטר במפלס ים המלח גרמה לחתירה לאחור של נהר הירדן ויצירה של קניון אדיר מימדים שבקרקעיתו זורם הנחל ואליו מתנקזים נביעות צבעוניים מלאי מינרלים.
אין נוף בזה בארץ ישראל.
נכתב ב - 18/02/2016 09:13:42

תענוג לצפות באלבום המקסים יפה מאד.

הוספת תגובה

להוספת הודעה הנך חייב להיות מחובר לאתר