לרכוב עם האמונה - 43 - שומרון העתיקה [סבסטיה]

פרטים

נפתח ב: 04/11/2012
סוג: טיול בארץ
 165 תמונות
 10 תגובות
 1971 צפיות

נפתח ע"י

קבוצה

לא נבחר קבוצה

מסלול

לא נבחר מסלול
כג בִּשְׁנַת- שְׁלֹשִׁים וְאַחַת שָׁנָה לְאָסָא מֶלֶךְ יְהוּדָה מָלַךְ עָמְרִי עַל-יִשְׂרָאֵל שְׁתֵּים עֶשְׂרֵה שָׁנָה בְּתִרְצָה מָלַךְ שֵׁשׁ-שָׁנִים: כד וַיִּקֶן אֶת-הָהָר שֹׁמְרוֹן מֵאֶת שֶׁמֶר בְּכִכְּרַיִם כָּסֶף וַיִּבֶן אֶת-הָהָר וַיִּקְרָא אֶת-שֵׁם הָעִיר אֲשֶׁר בָּנָה עַל שֶׁם-שֶׁמֶר אֲדֹנֵי הָהָר שֹׁמְרוֹן: כה וַיַּעֲשֶׂה עָמְרִי הָרַע בְּעֵינֵי יְהֹוָה וַיָּרַע מִכֹּל אֲשֶׁר לְפָנָיו: כו וַיֵּלֶךְ בְּכָל-דֶּרֶךְ יָרָבְעָם בֶּן-נְבָט (וּבְחַטָּתֹיו) [וּבְחַטָּאתוֹ] אֲשֶׁר הֶחֱטִיא אֶת-יִשְׂרָאֵל לְהַכְעִיס אֶת-יְהֹוָה אֱלֹהֵי יִשְׂרָאֵל בְּהַבְלֵיהֶם: כז וְיֶתֶר דִּבְרֵי עָמְרִי אֲשֶׁר עָשָׂה וּגְבוּרָתוֹ אֲשֶׁר עָשָׂה הֲלֹא-הֵם כְּתוּבִים עַל-סֵפֶר דִּבְרֵי הַיָּמִים לְמַלְכֵי יִשְׂרָאֵל : כח וַיִּשְׁכַּב עָמְרִי עִם-אֲבֹתָיו וַיִּקָּבֵר בְּשֹׁמְרוֹן וַיִּמְלֹךְ אַחְאָב בְּנוֹ תַּחְתָּיו: כט וְאַחְאָב בֶּן-עָמְרִי מָלַךְ עַל-יִשְׂרָאֵל בִּשְׁנַת שְׁלֹשִׁים וּשְׁמֹנֶה שָׁנָה לְאָסָא מֶלֶךְ יְהוּדָה וַיִּמְלֹךְ אַחְאָב בֶּן-עָמְרִי עַל-יִשְׂרָאֵל בְּשֹׁמְרוֹן עֶשְׂרִים וּשְׁתַּיִם שָׁנָה: ל וַיַּעַשׂ אַחְאָב בֶּן-עָמְרִי הָרַע בְּעֵינֵי יְהֹוָה מִכֹּל אֲשֶׁר לְפָנָיו: הפעם יצאנו לאחד המקומות המרתקים בשומרון, לא רבים מגיעים לשם. הפעם רכבנו לבירת ממלכת ישראל שנבנתה בשנת 880 לפני הספירה על ידי המלך עמרי - רכבנו אל שומרון העתיקה. [סבסטיה]. יצאנו מענב לאל חרבה - יישוב שומרוני גדול מהתקופה הביזנטית. משם ירדנו לוואדי שרף שבו רכבנו ואיתו הגענו לתחנת הרכבת מסעודיה [תחנת סבסטיה - בטעות]. עלינו לבקר בקנטרי הנהדר שנבנה על ידי אחד מתושבי הסביבה מעל התחנה [לפני מספר שנים שירדנו מחמש נכנסנו להתרחץ בבריכה הענקית שבקנטרי, סעדנו את לבנו שם, והמשכנו לדרכנו-היום הכל סגור חורף]. מתחנת הרכבת עלינו לשמרון העתיקה לסיור עומק. לאחר הסיור ירדנו למסעדה של חאפז בפאתי הכפר הפלשתינאי סבסטיה למנוחה. חאפז הזמין אותנו לקפה ועוגיות מעשה ידיו - טעיםםם. עזבנו את חאפז וסבסטיה והתחברנו לדרך שהובילה אותנו לכביש הראשי, שאיתו הגענו לענב לרכבים.

תוצאות 1-20 מתוך 165

גל ואריה מתלהבים מהמקום
והאזור מלא בפסיספים מרהיבים
כניסה לאחד מהמחילות
שרידי היישוב השומרוני
סיטוטי אבן פזורים בשטח
מבט על התל
אחד מבורות המים הרבים שבתל
שרידי עמודים מפוארים בשטח
גל בודק את החריטות המרהיבות שעל המשקוף
רוראים שהיה פה יישוב גדול מאוד
ואריה מקריא לנו מה מסופר על התל
והשמים מאירים לנו פנים
יורדים מהתל
יורדים בכביש לצומת
צומת ענב
התחלנו לרכוב לאורכו של ואדי א-שעיר
ויש פה לא מעט לבניות
ממשיכים על הכביש לכיוון רמין
אנו מתחת לכפר הפלשתינאי הגדול רמין
וכבר מטפסים לכיוןן הכפר רמין
לפני הכפר רמין נכנסים לשטח
ואנו רואים את הגשר של תוואי הרכבת התורכית
מושכים עמוק לתוך ואדי שרף
ואפשר לראות את שומרון העתיקה - סבסטיה על ראש ההר
מנופי הדרך
איזה יופי- גשר הרכבת התורכית
ואדי שרף - עמק רחב ידיים
מטפסים לתחנת הרכבת מסעודיה - סבסטיה
איליה
וכבר רואים את תחנת הרכבת
תחנת הרכבת מסעודיה-סבסטיה-הגג נהרס על ידי צהל
מבט על התחנה
ואנו מטפסים לקנטרי קלב שנבנה מעל התחנה
ובזמן הטיפוס עוד מבט על התחנה
שער הכניסה לקנטרי קלב
הציור שמעל לשער הכניסה לקנטרי
מתחם הפנימי של הקנטרי
מתחם האולמות והמסעדה
מתחם הבריכות
עזבנו את הקנטרי
ואנו לכיוון שומרון העתיקה
ואפשר לראות היטב את תוואי הרכבת התורכית
וענב רחוק....רחוק על ראש ההר
מתכנסים לקראת טיפוס חזק וארוך 500 מטר עליה
מתחילים בטיפוס הקשה
מטפסים והנוף נפתח
והמראות נהדרים
עוצרים מידי פעם להוריד דופק
ואפשר לראות את שבי שומרון
היו כאלה לא מעט
הגענו לתצפית באמצע העליה הקשה
וליד התצפית חומות העיר התחתונה של שומרון העתיקה
וזה מה שראינו על החומות
שער העיר עם מגדל השמירה הענקי
מבט מקרוב על שער העיר עם המגדל הענקי
ולפני שנמשיך קצת נוף מהתצפית
עמק מדהים שבו רכבנו
והעין לא שובעת
ממשיכים לטפס לעבר שומרון העתיקה
ואפשר לראות שרידי עמודים מרהיבים בצידי הדרך
ואנו מגיעים לרגע השיא של הטיול-שדרת העמודים
הקרדו - שדרה של 6000 [שש אלף] עמודים
כמה שזה מכוער - איך שהם הורסים כל חלקה טובה
אנו רוכבים בקרדו - עמודים מימין ועמודים משמאל
פשוט לא להאמין
ואריה המום ממראה העיניים
ממשיכים לטפס לכיוון הכפר הפלשתינאי סבסטיה
ואנו כבר בפאתי הכפר הפלשתינאי סבסטיה
חוצים את הכפר
הגאנו לרחבת הפורום
ולמטה בעמק - העמודים- זה היה ההפודרום
זום על ההפודרום שבעמק
ושם רחוק על ההר חמש שנחרבה
רואים את מגדל המים הצהוב-סימן ההיכר של חמש
ראשי עמודים מפוארים בפורום
מבט על העמודים הענקיים שבפורום
אחד מהמשקופים שפיאר את המקום
האפסיס של הפורום
עמודי הפורום- במציאות זה הרבה יותר מרשים
צריך להיות פה ולהאמין שזה אמיתי
כתובת קרילית על אחד המשקופים
ראש עמוד מפואר
חייבים תצלום
איליה בקשת קיבלת
רוצים עוד מזכרת מהמקום
המשכנו לסייר במקום
הגענו לאמפי הענקי והמפואר
עמודי גרניט מה שמצביע על יבוא גרניט מאיטליה
מושבי האמפי הענקי הזה
המדרגות המפרידות בין המושבים
הסברים מעמיקים על המקום מאיליה
ואנו ממשיכים לסייר באתר
המגדל שנבנה כנראה בשיטה ההורודיאנית - מבנה שן
ארמונו של מלך אחאב
פה משארים החוקרים נמצאים קברי עמרי המלך ואחאב המלך
יורדים מארמון אחאב
זעוותה - השם היהודי אולי עזה מוזכר בחרסי שומרון
בכפק קוצין -משמר את השם היהודי קצה מחרסי שומרון
ה גענו את הכנסייה על שם יוחנן המטביל
הכנסיה
אחד מראשי העמודים המפוארים שבכנסייה
מסיירים בכנסייה
האפסיס
כנסייה רחבת ידיים
ירידה מתחת לאפסיס - יתכן ושם קבורים הנזירים
מבט לעבר שער הכניסה של הכנסייה
טוב גם לי מגיעה תמונה
איליה
עוזבים את הכנסייה
ובדרך רואים שיחים טפילים על העצים
שיח טפיל שחונק את העץ
הנוף מפה
ובדרך למטה עצרנו אצל מוכרת המזכרות
מתווכחים על המחיר
תראו...זה רק חמישים שקל כל הסט
ישראל עם הגדה ורמת הגולן
גל בוחן את המוצר
ולאחר ויכוח קצר נסגרת עסקה
אולי נזוז
בדרך למסעדה של חאפז
ואנו יורדים למסעדה של חאפז
הגענו למסעדה של חאפז
מתיישבים לנוח
וחאפז מארח אותנו
נהנים מכל רגע
זה על חשבון הבית אומר לנו חאפז
עזבנו לשלום את חאפז
ויורדים משומרון העתיקה
בדרך החוצה אנו שוב בשדרת העמודים
בין כרמי הזיתים
והתחברנו לעוד דרך
ואנו חוצים את העמק הגדול
חולפים ליד שבי שומרון
התחברנו לכביש
בכבישי השומרון
זהו אנו בצומת ענב
נכנסים לענב
סוף הטיול להתראות בטיול הבא

תוצאות 1-20 מתוך 165

שאלות ותגובות

נכתב ב - 04/11/2012 18:27:31

נקודות לציון

ענב - שם היישוב נגזר משמה של העיירה הסמוכה ענבתא. ענב מזכיר גם את ענבי הגפן אשר בעבר היו נפוצים בשומרון. היישוב הוקם בשנת 1981, על מנת ליצור רצף התיישבתי על ציר נתניה-שכם, אזור שדליל באוכלוסייה יהודית. ממזרח ליישוב נמצא הכפר בית-ליד, שיש המזהים אותו עם "לוד" הנזכרת בפרשת שריפת התורה ע"י אפוטסטרומוס בי"ז בתמוז ("והיכן שריפה? רב אחא אמר: במעברתא דלוד, ורבנן אמרי - במעברתא דטורלוזא"). מדרום ליישוב נמצא הכפר הערבי ספרין, המזוהה עם ספר, ומערבה לו הכפר שופה המזוהה עם שפתן - עיר ישראלית מתקופת המלוכה, שניהם נזכרים בחרסי שומרון, שנמצאו מארמון אחאב מלך ישראל.

אל חרבה - חורבה יפה ומלאת שרידים שנחפרה ונסקרה, בחורבה שלושה תקופות ישוב. בראשונה היה כאן בית חווה רומי שהתפתח לישוב קטן, בהמשך שכן כאן ישוב שומרוני גדול מהתקופה הביזנטית (לפני כ-1550שנה), ישוב גדול ובו בית כנסת שומרוני חפור היטב, ממנו השתמרו קירות בית הכנסת בעיקר הצפוני ותוואי בית הכנסת. ריצפת הפסיפס היפה שנמצאה בו הועברה למוזיאון השומרוני הטוב. בית הכנסת פנה בחזיתו להר גריזים, כמו כן נמצאו במקום מתקופה זו כ-6 מקוואות טהרה ואליהם יורדות מדרגות. בהמשך דעך הישוב וירד מגדולתו וחרב, ככל הנראה בשלהי תקופת המרידות השומרוניות. בחורבה נמצא גם מתקני חקלאות עתיקה כמו גם בתי בד ובורות מים. מדרום מערב לבית הכנסת יש מואוזוליאום רומי (בן כ2000שנה) שהשתמרו ממנו המסד והדלתות המסותתות. ואילו האבנים של המואוזוליאום פורקו באופן מסודר על ידי השומרונים שהתגוררו בשלב ההתיישבות השני של החורבה.

תחנת הרכבת מסעודיה [סבסטיה] – תחנת הרכבת ליד סבסטיה הוקמה בשנת 1915 בזמן מלחמת העולם הראשונה לצד מסילת השומרון שהיא מסעף מרכבת העמק, שהיא בתורה מסעף של מסילת הרכבת החיג'אזית שתוכננה להגיע עד לירושלים, אך הגיעה בסופו של דבר רק עד שכם. במלחמה הוחלט כי התחנה תחובר לתחנת טול כרם, תחנת המוצא של המסילה המזרחית שנסללה דרומה עד קוסיימה בואך קו החזית עם הבריטים בחצי האי סיני. התחנה נקראת בטעות תחנת הרכבת בסבסטיה, אולם במפות מאותה התקופה ניתן לראות כי הייתה תחנה אחרת בשם סבסטיה, סמוך לכניסה המזרחית ליישוב שבי שומרון של ימינו. בעקבות ההוראה של ג'מאל פאשה לכבוש את תעלת סואץ מידי הבריטים, הועלה לראשונה הצורך ברכבת שתגיע לדרום ארץ ישראל. היינריך מייסנר, מהנדס גרמני שעבד עם השלטון הטורקי, שינה את תכנון התוכנית המקורית של המסילה. במקום להמשיך את המסילה החדשה מעפולה דרך שכם עד לירושלים, הוא החליט להמשיך אותו מדרום תחנת הרכבת בסבסטיה לכיוון דרום, עד באר שבע. כך המסילה החדשה הובילה דרך הבקעה של נחל שכם לטול כרם. שרידים של הסוללה, עמודי קו הטלגרף שליוו אותה וכן מעברים על פני הנחל של מסלול הרכבת, נראו בבירור בשנים הראשונות לאחר מלחמת ששת הימים. מטול כרם נמשכה המסילה לואדי צארר, אל-פאלוג'ה היום מערבית מצומת הדרכים "צומת פלוגות" בין אשקלון לבין קרית גת, משמר הנגב של היום ולבאר שבע. באוקטובר 1915 הגיעה מסילת הרכבת לתחנת הרכבת של באר-שבע. התחנה הפכה למרכז הלוגיסטי החשוב של הצבא העות'מאני, לקראת כיבוש תעלת סואץ וחסימת המעבר הבריטי למושבתם החשובה באותם הימים - הודו. תחנת הרכבת מסעודיה ליד סבסטיה הייתה המקום הראשון בשומרון לאחר מלחמת ששת הימים, שבו נעשה ניסיון בשנת 1975 לחדש את מפעל ההתיישבות היהודי. בסופו של דבר התקבלה החלטה ממשלתית לאפשר לגרעין מתיישבים להתיישב בשומרון. לאחר מלחמת יום הכיפורים יזמה תנועת גוש אמונים הקמת גרעין התיישבות בשם "אלון מורה" אשר יתיישב קרוב לעיר שכם. משפחות חברי הגרעין, בתוספת תומכים רבים, ניסו לעלות לקרקע שמונה פעמים. העליות בוצעו לרוב בצעדות רגליות מנתניה דרך ההרים אל המבנים של תחנת הרכבת מסעודיה בסמוך לסבסטיה. התחנה נבחרה בין השאר מהסיבות הבאות: הקרבה לשומרון - בירת ממלכת ישראל, היות התחנה רכוש ממשלתי. העלייה האחרונה לסבסטיה, בחנוכה תשל"ו (1975), הביאה לתוצאות: נחתם הסכם בין המתנחלים לשר הביטחון שמעון פרס, המאשר להם להתיישב במחנה הצבאי סמוך לכפר הערבי קדום. לימים הוקמה במקום ההתנחלות קדומים.

[הערה שלי: לפני כשנתיים/שלוש הגעתי לתחנת הרכבת סבסטיה, לאחר שרכבתי עם כמה מחברי בשומרון ועשינו: "עליה מחודשת" לחומש. חומש היה יישוב שתושביו גורשו והבתים נהרסו. מאז הריסת היישוב, צה"ל סגר את האזור וחל איסור להגיע לחומש. אחד מהרוכבים היה בתחנת סבסטיה כאשר גוש אמונים הוקם. האיש סיפר לנו איך צה"ל התנקל קשות לאותם מתנחלים ששהו ביום חורפי וסוער בתחנה. הם סירבו להתפנות ונשארו לשהות בתוך תחנת הרכבת. צה"ל לא יכול היה לפנותם ועל כן הוחלט להרוס את הגג של תחנת הרכבת. הגג אכן נהרס, והשאיר את המתנחלים על נשותיהם וילדיהם הקטנים בתחנה, ללא קורת גג בגשם זלעפות. למרות כל זאת התושבים סירבו להתפנות והממשלה נכנעה ללחץ. בעקבות הצלחה זו, הפכה "העלייה לסבסטיה" לאירוע מכונן בתולדות ההתיישבות היהודית ביש"ע. מבנה התחנה כיום נטוש ומתפורר, ליד המבנה המרכזי ישנם שרידים של מבני שירות נוספים. ליד התחנה נבנו מסעדה וקנטרי קלאב על ידי כפריים מהסביבה [בעל המקום איש חביב ומסביר פנים. המקום שלעצמו מקום מקסים, התרחצנו שם בבריכה ואכלנו במסעדה כאשר ירדנו מחומש].

חרסי שומרון - חרסי שומרון הם שתי קבוצות של אוסטרקונים הכתובות כתב עברי עתיק שנמצאו בעיר שומרון, בירת ממלכת ישראל, ומעריכים כי שימשו כתעודות משלוח לתוצרת. התאריך המקובל לתעודות הוא ימי ממלכת ישראל, אך יש הסבורים כי הם מן התקופה הפרסית, כאשר שומרון שימשה בירת פחווה (מחוז). קבוצה ראשונה מונה 102 אוסטרקונים שנמצאו בחפירות הארכיאולוגיות שנערכו בשומרון בשנת 1910 על ידי אוניברסיטת הרווארד. החרסים נמצאו בשכבת הרס של בית המחסנים. מתוך 102 אוסטרקונים של הקבוצה הראשונה רק כ-76 ניתנים לקריאה חלקית, ו-63 מהם מכילים טקסט בעל משמעות. התיארוך המקובל של החרסים הוא בין 850 ועד 750 לפני הספירה, הזמן בו נחרב בית המחסנים שבו נמצאו החרסים. גם התיארוך על פי סגנון הכתב הוא לאמצע המאה השמינית לפני הספירה. רוב החרסים שימשו תעודות משלוח של שמן ויין מנחלת שבט מנשה לעיר שומרון. נוסח התעודות כמעט קבוע והוא מכיל את שנת המשלוח, התוצרת, כמות התוצרת, שם מקום ושם אדם. החוקר אריה בורנשטיין סידר את החרסים על פי השנה בה נשלחו, מוצא המשלוח, שם המקבל וסוג המשלוח. מסקנותיו הן שבכל שנה היה צריך יישוב מסוים לספק תוצרת לשר הממונה על המחוזות בשומרון. בכל שנה כל יישוב מספק תוצרת רק לפקיד אחד. לדוגמה - בשנה התשיעית אלו היו המשלוחים: גת פארן לשמריו, קצה לגדיו, גבע ויצת לאדניעם, ושפתן לבעל-זמר. מסקנה נוספת היא שהיו כרמים שהיו מחוץ לחשבון המחוזות, אולי כרמים סמוכים לארמון המלך. ברנשטיין מציין גם כי כמות היין היא פי שלוש מכמות השמן. החרסים מלמדים גם על שמות נפוצים בממלכת ישראל, שכמו בממלכת יהודה כללו שמות תאופוריים לרוב, אולם בעוד ביהודה הסיומת הנפוצה היא "יהו", בחרסי שומרון נפוצים הסימות "בעל" ו"יו". הקבוצה השנייה מונה שבעה אוסטרקונים נמצאה בחפירות שנערכו במקום בשנים 1931 - 1935 על ידי משלחת חפירות מאוחדת, המורכבת מאוניברסיטת הרווארד, הקרן האנגלית לחפירות בארץ ישראל, האקדמיה הבריטית, בית הספר הבריטי לארכאולוגיה בירושלים, והאוניברסיטה העברית. ניהל את החפירות ג'ון וינטר קרופוט. בקבוצה השנייה של החרסים בולט אוסטרקון השעורים, וגם הוא מתוארך למאה השמינית לפני הספירה. לדעת ידין חרסי שומרון הם מן השנה התשיעית והעשירית למנחם בן גדי (738 לפני הספירה) אשר גבה מס מגיבורי החיל, על מנת לממן את נטל תשלום המס שהוטל עליו על-ידי תגלת פלאסר השלישי מלך אשור.

שומרון העתיקה - בירת ממלכת ישראל, נבנתה על ידי המלך עמרי בשנת 880 לפסה"נ. על פי ספר מלכים א' פרק ט"ז פסוק כ"ד, קנה עמרי את המקום מידי שמר: "וַיִּקֶן אֶת-הָהָר שֹׁמְרוֹן, מֵאֶת שֶׁמֶר--בְּכִכְּרַיִם כָּסֶף; וַיִּבֶן, אֶת-הָהָר, וַיִּקְרָא אֶת-שֵׁם הָעִיר... שֹׁמְרוֹן". קרוב לוודאי כי היה במקום יישוב שקדם לייסוד העיר שומרון. שומרון הייתה מרכז מינהלי-שלטוני של ממלכת ישראל בשל מקומה האסטרטגי-גיאוגרפי, כשהיא ממוקמת על צומת דרכים: מאזור חוף הים, מקום ישיבתם של הפניקים, דרך הרי השומרון לדמשק, וממגידו ויזרעאל לבית אל וירושלים. העיר בנויה על גבעה בגובה 100 מ', השולטת על סביבתה (ו-560 מ' מעל פני הים). סביב האתר ובתוכו מצויים כרמי זיתים, המעידים כי זהו אזור חקלאי פורה שהיה כך כבר בימי בית המלוכה של ממלכת ישראל. המלך עמרי מלך רק שש שנים, ועם זאת המעבר של עיר הבירה ואוכלוסייתה מתרצה לעיר שומרון, חייב בנייה של חומות מסביב לעיר ובניית מבני ציבור. אחאב, בנו של עמרי, מלך בין השנים 852-871 לפסה"נ, עד ליום מותו בשדה הקרב ברמות גלעד במלחמתו נגד הארמים. יש אומרים שבתקופתו נבנו חומות הסוגרים (חומות כפולות וביניהן חדרים ומחסנים), אך יש המייחסים את בניית החומות לירבעם השני, שמלך כ-100 שנים מאוחר יותר. על פי הממצאים בנה אחאב את מכלול חדרי הארמון והמקדשים לאלי הבעל והעשתורת הצידונים, בהשפעת אשתו איזבל הצידונית. מאות נביאי הבעל והעשתורת נהנו מחסות בית המלוכה, ואילו מזבחות ה' נהרסו ונביאיו נרדפו ונקטלו. בתקופה הישראלית העיר הייתה בנויה משני חלקים: העיר העליונה והעיר התחתונה. בעיר העליונה - החקרה או האקרופוליס, נבנו ארמונות המלוכה והמקדשים. הם היו מוקפים בחומת הסוגרים, ובנויים מאבני גיר מסותתות בסגנון ראשים ופטינים. על אחאב נאמר שהיה בונה ערים וארמונות כמו במגידו וחצור, אך עשה הרע בעיני ה'. איזבל הובילה חלק רב מן המהלכים, כמו אירוע כרם נבות היזרעאלי, כשהמשפט המבוים נגדו היה לצנינים בעיני העם, ועליו הוכיח אליהו את אחאב: "הֲרָצַחְתָּ וְגַם יָרַשְׁתָּ?".
העיר התחתונה, שברובה לא נחפרה, השתרעה בשיפולי הגבעה לכיוון מערב, ואת מכלול העיר הקיפה חומה נוספת. ביצורי העיר עמדו לה בעת המצור הארמי שלא הצליח להבקיע את החומות. בספר מלכים א' פרק כ' פסוק א' נאמר: "וּבֶן-הֲדַד מֶלֶךְ-אֲרָם, קָבַץ אֶת-כָּל-חֵילוֹ, וּשְׁלֹשִׁים וּשְׁנַיִם מֶלֶךְ אִתּוֹ, וְסוּס וָרָכֶב; וַיַּעַל, וַיָּצַר עַל-שֹׁמְרוֹן, וַיִּלָּחֶם, בָּהּ". למרות ביטחונו המופרז של מלך ארם ודרישותיו המפליגות מאחאב, אחאב לא נכנע לו, והשיבו: "וַיַּעַן מֶלֶךְ-יִשְׂרָאֵל וַיֹּאמֶר דַּבְּרוּ, אַל-יִתְהַלֵּל חֹגֵר כִּמְפַתֵּחַ" (מלכים א' כ', י"א). גם בימי המלכים יהואחז ויהואש הטילו הארמים מצור על שומרון, אך לא יכלו לה עקב מערך הביצורים המסיבי של העיר, וכל זאת למרות הרעב הכבד ששרר בעיר הנצורה. תקופת פריחה נוספת לממלכת ישראל ולשומרון הייתה בימי המלך ירבעם השני בן יואש, אשר מלך בשנים 748-784 לפסה"נ, והרחיב את גבולות הממלכה מדמשק ועד נחל ערבה, וכן טיפח את קשרי המסחר עם הארצות השכנות. מעשיו הכעיסו את הנביא עמוס, אשר תיאר בלשון בוטה את עושרם וביטחונם העצמי הרב של עשירי שומרון ואציליה הבוטחים בהר שומרון. בספר עמוס פרק ד' פסוק א' נאמר: "שִׁמְעוּ הַדָּבָר הַזֶּה, פָּרוֹת הַבָּשָׁן אֲשֶׁר בְּהַר שֹׁמְרוֹן, הָעֹשְׁקוֹת דַּלִּים, הָרֹצְצוֹת אֶבְיוֹנִים". המלך יהוא תפס את המלוכה ופקד לכרות את ראשיהם של כל צאצאי בית עמרי, ובכך חיסל את שושלת בית עמרי והשתלט על ממלכת ישראל ובירתה שומרון. בשנים שלאחר מכן שלטונם של מלכי שומרון היה רעוע, והם התחלפו תכופות עד לכיבוש העיר על ידי אשור.
יש חוסר בהירות בנוגע לכיבוש העיר שומרון על ידי מלכי אשור. בספר מלכים הובאו שני תיאורים על המצור, אך לא ברור אם מדובר במסע כיבוש אחד או שניים. כמו כן, מוזכר כי מלך אשור עלה על ערי ישראל ורק אחר כך הטיל מצור על העיר שומרון, וכן לא ברור מי הגלה את תושבי שומרון, האם שלמנאסר החמישי או סרגון השני? במקורות חוץ-מקראיים, כגון "הכרוניקון הבבלי", מוזכר שלמנאסר החמישי שכבש את שומרון, ואילו בכתובות אשוריות מלכותיות מוזכר סרגון השני ככובש העיר.
בעקבות מרידת העיר שומרון נגד אשור בימי הושע בן אלה, נאסר הושע על ידי שלמנאסר החמישי, שצר על העיר במשך שלוש שנים (722-725 לפסה"נ), עד שהבקיע את חומותיה והגלה את כל תושבי העיר והיישובים שמסביב לעיר (מעל 27,000 תושבים), לאזור מסופוטמיה. סרגון השני, מלך אשור שעלה למלכות אחרי שלמנאסר, השלים כנראה את תהליך ההגליה של תושבי שומרון בשנת 722. תהליך ההגליה וחילופי האוכלוסין נועדו למנוע תסיסות ומרידות בקרב האוכלוסייה המקומית. במסע מחודש של ממלכת אשור בממלכת יהודה (כיבוש העיר לכיש) כבש סנחריב בשנת 701 לפסה"נ את כל ערי יהודה, אך לא את ירושלים: "עָלָה סַנְחֵרִיב מֶלֶךְ-אַשּׁוּר עַל כָּל-עָרֵי יְהוּדָה הַבְּצֻרוֹת--וַיִּתְפְּשֵׂם" (מלכים ב' י"ח, י"ג). מלך אשור בנה מחדש את העיר שומרון ויישב במקום אוכלוסייה פגאנית מאזור בבל, אשר במהלך השנים קיבלה על עצמה את הדת היהודית. "וַיֹּשֶׁב בְּעָרֵי שֹׁמְרוֹן, תַּחַת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל; וַיִּרְשׁוּ, אֶת-שֹׁמְרוֹן, וַיֵּשְׁבוּ, בְּעָרֶיהָ" (מלכים ב' י"ז, כ"ד). על פי כמה דעות זה היה הגרעין הראשוני שממנו צמחה העדה השומרונית, שלאחר מכן העבירה את מרכזה לעיר שכם ולהר גריזים. השומרונים מוזכרים פעם אחת בספר מלכים ב' פרק י"ז פסוק כ"ט: "וַיַּנִּיחוּ בְּבֵית הַבָּמוֹת, אֲשֶׁר עָשׂוּ הַשֹּׁמְרֹנִים, גּוֹי גּוֹי בְּעָרֵיהֶם, אֲשֶׁר הֵם יֹשְׁבִים שָׁם".
ממצאים חשובים מתקופת מלכי ישראל בשומרון התגלו באזור החקרה, והם כוללים כלי חרס משובחים המעידים על רמת קדרות גבוהה. כלים אלה מכונים "כלי שומרון". ממצא חשוב נוסף הוא אוסף האוסטרקונים (חרסים שעליהם כתבים) המחופים בצבע אדום עם גלזורה. בכתבים מצוינים משלוח של כדי יין ושמן, הן לתאורה והן לרחצה, תאריכים לימי מלכות המלך, שמות מקבלי המשלוח למשפחותיהם כגון: שמידע, אביעזר, שראל וחגלה, וכן שמות מקומות המזוהים כולם באזור השומרון בתחום שבט מנשה - גבע, אלמתן, חצרת ושכם.
זמנם של האוסטרקונים מיוחס לימי יואש או ירבעם השני, במחצית השנייה של המאה השמינית לפסה"נ. חשיבותם ההיסטורית בציון שמות המשפחות והמקומות ששמותיהם לא השתמרו עד היום. ייתכן שהרישום על האוסטרקונים היה לצורך מפקד אוכלוסין, וכך מקבלים תמונת מצב של האוכלוסייה הכפרית בתחום הר אפרים. ב"בית השן" שבחקרה נמצאו עבודות אמנות משנהב מן התקופה שבין המלך אחאב למלך ירבעם. אזכורם של פריטים אלה העשויים משנהב הפיל מובאים אפילו במקרא:"וְיֶתֶר דִּבְרֵי אַחְאָב וְכָל אֲשֶׁר עָשָׂה וּבֵית הַשֵּׁן אֲשֶׁר בָּנָה וְכָל הֶעָרִים אֲשֶׁר בָּנָה הֲלוֹא הֵם כְּתוּבִים עַל סֵפֶר דִּבְרֵי הַיָּמִים לְמַלְכֵי יִשְׂרָאֵל (מלכים א כ"ב ל"ט). הפריטים מוצגים במוזיאון רוקפלר בירושלים.
הממצאים מתחלקים לשלוש אסכולות: 1. האסכולה הסורית - עם השפעה כנענית-מקנית-מצרית. 2. האסכולה הפניקית - שהושפעה מן האמנות המצרית. 3. אמנות האימפריה החתית. השנהבים יובאו מן המרחב שבין מסופוטמיה, פניקיה ומצרים, ונמצאו גם בחפירות מגידו וחצור. גילוי אוסף השנהבים מעיד על העושר והרהבתנות של מלכי שומרון, ובמיוחד אחאב, המוצאים חיזוק במקור המקראי. בספר מלכים א' פרק כ"ב פסוק ל"ט נאמר: "וְיֶתֶר דִּבְרֵי אַחְאָב וְכָל-אֲשֶׁר עָשָׂה, וּבֵית הַשֵּׁן אֲשֶׁר בָּנָה", ובספר עמוס פרק ו' פסוק ד' נאמר בתוכחה: "הַשֹּׁכְבִים עַל-מִטּוֹת שֵׁן, וּסְרֻחִים עַל-עַרְשׂוֹתָם". העיר שומרון חוותה כיבוש נוסף בתקופה ההלניסטית, הכיבוש של אלכסנדר מוקדון בשנת 332-331 לפסה"נ. מרידת השומרונים נגד הכיבוש גררה הרג והגליית חלק מן התושבים. אלכסנדר מוקדון הושיב בעיר חלק מחיילי הלגיון המקדוני, וכך הפכה העיר לנוכרית. הוא ביצר את העיר ובנה חומות ומגדלים מסיביים בשעריה המערביים והמזרחיים. החומה נשענת על החומה מן התקופה הישראלית, אך היא מסיבית יותר (קוטר המגדל 13 מ' וגובהו 8.5 מ', והוא מן המרשימים מן התקופה ההלניסטית בארץ ישראל). בשנת 108 לפסה"נ כבש יוחנן הורקנוס החשמונאי את העיר שומרון במסגרת כיבושיו להרחבת ממלכת החשמונאים, והחריב אותה. רק בתקופה הרומית נבנתה העיר מחדש, עם כיבוש המרחב על ידי פומפיוס בשנת 63 לפסה"נ. הבנייה התבצעה בעיקר בתקופתו של הורדוס, שקיבל את העיר במתנה מידי הקיסר אוגוסטוס, ולכן קרא את שמה סבסטי - שם המקביל לאוגוסטוס. מכאן נשמר השם של הכפר הערבי סבסטיה. בשנת 25 לפסה"נ, השנה ה- 13 למלכותו, ייסד הורדוס את העיר מחדש. שטחה של העיר בתחום החומות היה כ-640 דונם. הורדוס בנה מקדש לאוגוסטוס - האוגוסטיאון, מקדש הרודיאני לאלה קורה, תיאטרון, אצטדיון, פורום גדול שבו נמצאו כותרות קורינתיות ורחוב מסחרי שהיו בו שדרות של כ-600 עמודים מקורים (סטוים) בסגנון דורי. אמת מים הוליכה מים אל העיר מראס נקורה. כמו כן נתגלו כלי חרס מיובאים שהכילו יין. כ-200 שנה מאוחר יותר חידש הקיסר סוורוס את המקדשים והמבנים בעיר ושיווה לה מראה חדש. בתקופה הביזנטית נבנתה בראש הגבעה הכנסייה שנקראה "כנסיית התגלות ראשו של יוחנן המטביל". על פי המסורת, ראשו של יוחנן המטביל הובא לקבורה במקום. בתקופה הצלבנית, במאה ה-12, נבנתה הכנסייה מחדש בסגנון קתדרלה. מן התקופה הזאת ואילך החל בשומרון תהליך של שקיעה תוך דילול באוכלוסייה ובכלכלה. מבניה המפוארים נבזזו לבנייה משנית ביישובי הסביבה הערביים, והעיר ננטשה.

נכתב ב - 05/11/2012 03:16:41

ציון 10- לא פחות ממדהים!

נראה שעשיתם חיים. תודה על ההסברים ועל התמונות.
נכתב ב - 05/11/2012 08:06:00

מדהים

etk
נכתב ב - 05/11/2012 08:21:28

אין מילים

תודה רבה לכם על המסע המדהים הזה. באמת....ישר כוח ותודה על השיתוף, כל כך עשיתם לי את היום......
נכתב ב - 05/11/2012 12:35:26

כל הכבוד על הצילומים. גלריה יפיפיה.

האם מותר לרכוב בשטח זה? האם אין סכנה בטחונית ברכיבה באזור?
נכתב ב - 05/11/2012 14:12:31

אחללה מסלול

ובהתאם הגלריה !!!! בהחלט מסלול נהדר וההסברים בהחלט ממצים
נכתב ב - 05/11/2012 15:36:44

יפה מאוד

נכתב ב - 05/11/2012 17:48:00

תודה איתן על ההובלה וההסבר היה מדהים ביחוד למישהוא שזה הפעם הראשונה שלו שם

נכתב ב - 06/11/2012 13:37:24

איתן הדרי

אני הייתי שם ראיתי הכל ובגלריה של איתן זה נראה יפה יותר!
כל ההסברים ששמענו בשטח,הכיוונים וההנחייה שהכין והעביר איתן רשומים ומפורטים והופכים את הטיול לתעודה בזמן,
אתם תהנו,
אנחנו נפגש בטיול הבא
נכתב ב - 31/07/2013 13:21:28

מקסים

לא יוצא מלי לרכב בזמן האחרון אבל אני נהנה לראות ולקרוא ואני מניח לדימיון להובילני באותם נתיבים עלומים וזה מראה מעורר ומדהים.

הוספת תגובה

להוספת הודעה הנך חייב להיות מחובר לאתר