נושא: אינטרולים

רד לסוף השרשור
facebook
נכתב ב - 10/11/2009 11:50:49
תאריך הצטרפות
15/06/2009
נושאים
23
תגובות
53

מה ההגיון העומד מאחורי אימון האינטרולים?
הבנתי שזה אימון קשה יותר מאימון נפח, שמשפר יותר ובפחות זמן. האמנם?
מה הוא אינטרול נכון: 2 דקות מאמץ 2 דקות מנוחה? 2 מאמץ 1 מנוחה? אולי 4 -4, 4-2...
מה מומלץ שתהיה עצימות המאמץ, כלומר לשהות באזור 85 אחוז דופק או בגלל שיש זמן מנוחה לטוס מעליו לכיוון ה 95? 
האם כל האינטרולים צריכים להיות זהים מבחינת עצימות? או שכדאי לתכנן העצמה לקראת סוף האימון?
מה הוא זמן סביר לאימון אינטרולים וכמה כאלו כדאי שיהיו?

המטרה היא מבחינתי שיפור ותחזוקה. כלומר, בשישי ושבת יש זמן לרכב רכיבות ארוכות (3 -4 שעות), שם אני משתדל מאוד לא לעובר 85 אחוז דופק ואפילו עדיף קצת פחות (תלוי בטופוגרפיה, אני ירושלמי - עליות). אבל באמצע שבוע או  אין זמן או יכולת לרכיבות ארוכות. מכאן שחצי שעה אימון ריצה יוכל לשפר / לתחזק את מה שכבר קיים. או לחליפין שעה רכיבת אינטרולים עצבנית במיוחד.

מה דעתך?


נכתב ב - 10/11/2009 23:27:50
תאריך הצטרפות
18/07/2008
נושאים
26
תגובות
1138
השאלה העיקרית כאן היא מה המטרה הסופית? למה אתה מנסה להגיע?

ככלל, אימונים לא "מתחרים" זה בזה אלא משלימים זה את זה. רכיבת נפח ארוכה בעצימות נמוכה משפרת רכיבי כושר אחרים לעומת אימון "נגד שעון" בעצימות גבוהה או אינטרוולים.
סוג/ אופי האימון נקבעים לפי המצב ההתחלתי, היעד הסופי והשלב שבו אתה נמצא בתוך תכנון העונה.

רכיבות נפח הן הרכיב הדומיננטי בתקופת הבסיס והן בד"כ יהיו מורכבות מרכיבה מישורית וארוכה יחסית (115% מאורכו של המירוץ שאליו אתה מתכונן), בתחום דופק E1 שהוא כ 60-70% מדופק מקסימלי עפ"י קרוואנן וללא שינויי קצב משמעותיים.
אם רוצים לגוון חלק מהרכיבות בתקופה זו או שקצרים בזמן ניתן להגיע לתוצאה דומה גם ע"י רכיבה בתחום E2 שהוא כ 70-80% למשך 45ד' עד שעה (לא כולל חימום ושחרור).

אינטרוולים נפוצים יותר בתקופת הבנייה והם משפרים את היכולת של השריר להתמיד במאמץ. היחס עבודה/ מנוחה, פרקי הזמן והעצימויות ייקבעו האם אנחנו מחזקים את השריר, מתמודדים עם חומצת חלב או שניהם.
לא תמיד בשלב ה"עבודה" ניתן הכל, ולא תמיד ה"מנוחה" תהיה מלאה- יש מרווח תמרון די גדול ואפשרויות כמעט בלתי מוגבלות.

http://www.facebook.com/DVOOSH
נכתב ב - 11/11/2009 09:09:06
תאריך הצטרפות
15/06/2009
נושאים
23
תגובות
53
אסביר קצת לגבי המטרות:
אני חובבן, אינני מתחרה ואינני שואף לבנות את עצמי לכבוד אירוע זה או אחר. אני רוכב בכדי להנות, אני נהנה מהרכיבה עצמה ואפילו מהמאמץ (משום מה זה כיף להתנשף מרוב מאמץ, זה עושה לי כל מיני דברים טובים).

המטרה שלי היא להישתפר לאורך זמן, כך אוכל להנות יותר.
תנאי השטח עימם אני מתמודד הם לא פשוטים, נס הרים וצובה הם "הרי הבית", כך, ככל שאשתפר יותר, כך אוכל להנות יותר (רכיבה מישורית.. אין כאן דברים כאלו).

מה שאני שואל זה איך לבנות לעצמי תוכנית אימון נכונה. אני תמיד יכול להתייעץ עם מאמן אבל אינני מעונין לעשות זאת בשלב זה בחיי.  

נכון לשלב זה בחיי אני רוכב גם ביום שישי וגם ביום בשבת בסביבות 3 שעות (מסלולי עליות לא קלים). השאלה היא מה כדאי (וכמה) להכניס באמצע השבוע, כאינטרוולים או סוגי אימון אחרים, על מנת לתמוך ברכיבות הארוכות והמתישות של סופי השבוע.
המטרה כאן היא שיפור כך שרכיבת סופש תהיה "קלה יותר" או שאעשה יותר בפחות זמן.

נכתב ב - 11/11/2009 19:56:31
תאריך הצטרפות
22/03/2007
נושאים
18
תגובות
326
איתי,

האפשרות שהצעת בהחלט סבירה: לשפר את כושרך באימונים קצרים ועצימים במהלך השבוע בכדי שהרכיבה בסופי השבוע תהיה קלה יותר.

בהנחה שסביבת הרכיבה שלך במהלך השבוע היא אותה סביבה של סופי השבוע, אתה מוזמן לבחור עליה קצרה ולרכוב אותה במאמץ גבוה באופן יחסי לפרק זמן קצר, ולנוח. מנוחה אקטיבית ! להמשיך לדווש באופן קל. עדיפות למנוחה אקטיבית במידה ולאחר המאמץ ניתן להמשיך לדווש באופן קל במישור. אם לא - לחזור בירידה תוך כדי דיווש קל.

זה הרעיון הבסיסי של אימון אינטרוולים. אתה מבצע מאמץ ברמת קושי שלא ניתן להתמיד בו לאורך זמן ונדרש, בלית ברירה, למנוחה (התאוששות פעילה). כך, אם חוזרים על התהליך במספר מערכות של מאמץ-מנוחה, צוברים זמן מאמץ ממושך יחסית ברמת עצימות גבוהה מעבר ליכולת ההתמדה. משמע - שיפור בסבולת האירובית.

את היחסים בין מאמץ לבין מנוחה יש לווסת בהתאם ליכולתך הנוכחית, באופן הדרגתי ובלי "לקפוץ מעל הפופיק"! כך, תוכל לבחון את גבולות היכולת שלך ונכונותך לבצע מאמצים עצימים. רק בהדרגה! כבר כתבתי? התחל עם 3-4 חזרות קצרות וזמני מנוחה ארוכים בינהן, צמצם את זמני המנוחה בהמשך (לאחר שבועיים שלושה לפחות). בדוק שלאחר המנוחה אתה מסוגל לשמור על אותה רמת מאמץ. אם לא - להמשיך לנוח. בשלבים מאוחרים יותר ניתן כמובן להגדיל את מידת המאמץ ו/או מספר חזרות הבצוע. לשמור תמיד על זמן התאוששות שיאפשר לחזור על אותם ביצועים.

תהנה !

Imagination is more important than knowledge
נכתב ב - 11/11/2009 22:52:01
תאריך הצטרפות
15/06/2009
נושאים
23
תגובות
53

קראתי בעיון מה שעורר אצלי מספר שאלות,

אתה בעצם מכוון אותי למאמץ שלא אוכל להתמיד בו יותר ממספר דקות ולכן אאלץ לעצור בלית ברירה, אם אני מבין נכון אתה מדבר על מאמץ אנאירובי? כשההתאוששות הפעילה היא בעצמם "זמן להוריד את הדופק" מבלי להכניס את הגוף לטראומה של עצירה בבת אחת? (ולכן נקראת פעילה). האם נכון למדוד כושר לפי זמן התאוששות כלומר ככל שהזמן בין האינטרוולים יקטן (תוך חזרה על אותם ביצועיים) כך הכושר בעצם טוב יותר? ובעצם לשם כיוונת?

אם עד עכשיו הבנתי נכון אנחנו מדברים על מאמץ של עד 3 דקות לכל אינטרוול (כי 3 דקות הוא המקסימום לפעולה אנאירובית), אבל מה הוא זמן התאוששות מקסימאלי / מינימאלי מומלץ? (3 דקות? דקה? ), והאם זה לא הופך את העניין לאימון אנאירובי? או שזה בעצם אימון משולב?

ודבר אחרון – מתי לעצור, כשאני מרגיש את הדופק בראש ורואה שחור בעיניים? משום מה נראה לי, לפי ההיגיון הבריא שתגיד לי "קצת לפני", כלומר, לכמה זמן כדאי לי לתכנן הגעה לתחושה של "קצת לפני"?

 


נכתב ב - 11/11/2009 23:33:06
תאריך הצטרפות
22/03/2007
נושאים
18
תגובות
326

הגבול ליכולת ההתמדה הינו הסף האנאירובי (סף חומצת החלב). לכן, בכדי לשפר את היכולת האירובית יש להתאמן מעבר לסף הנ"ל. הסף נמצא בין רמת דופק של 65% מהדופק המרבי אצל לא מאומנים לבין 90% מהדופק המרי בקרב מאומנים מאד (איזה הבדל...!). להתאמן מעבר לסף זה לא בהכרח להגיע לקצה גבול היכולת, לראות שחור ו/או להיכנס עם הראש בקיר. אפשר להתאמן גם קצת מעבר לסף ולבלות שם מספר דקות (ספורטאים מאומנים יכולים לתפקד בהצלחה מספר דקות ממושך מעבר לסף (גם זה חלק מהאימון)). מכאן, שאת רמת העצימות יש לקבוע, שוב, בהתאם ליכולתך הנוכחית ולעבור בכל פעם את הגבול, אך במעט בהתחלה ואח"כ קצת יותר (הדרגתיות). יש להעמיס קצת יותר ולנוח. מאד קשה לציין מספר מדוייקים מראש. נסה בשטח ותראה. שוב, לא להיקרע! רק לבצע מאמץ גבוה באופן יחסי למשך זמן קצר. באותו אופן יש לקבוע את זמן ההתאוששות. כחלק ממנוחה "מיתולגית" ניתן להתייחס לדפוק של 120 פעימות בדקה. כשתרד לרמת דופק זו - זה שוב לדרך (בהתחלה ידרש יותר זמן למנוחה ואח"כ כבר פחות). בכל מקרה בדוק שהביצוע לאחר ההתאוששות לא נופל באופן משמעותי מזה של החזרה הקודמת.

התכנון מראש נעזר במשתנים אינדיבידואלים אודות היכולת של המתאמן. לאחר מכן מתחיל תהליך אימון המבוסס על "ניסוי מושכל". ללא משתנים אלו יש להתקדם רק לפי המצב באימון ולכן עליו להיות מאד זהיר ומבוקר.


Imagination is more important than knowledge
נכתב ב - 11/11/2009 23:38:06
תאריך הצטרפות
15/06/2009
נושאים
23
תגובות
53
מבין, תודה.